Reklama

Reklama

Truskawkowe szaleństwo

Truskawki są jednym z naszych ulubionych owoców sezonowych. Kochamy jeść je w każdej postaci i w każdej ilości. Ale truskawki oprócz walorów smakowych mają także inne zalety.

W czasie trwania sezonu truskawkowego dość częstym widokiem są koszyczki wypełnione po brzegi apetycznymi truskawkami. Kuszą nas one swoim kolorem i zapachem. Na ich widok wzbiera nasz apetyt i czujemy potrzebę zaspokojenia naszych smakowych fantazji. Gotujemy z nimi pyszne domowe obiadki, robimy smaczne koktajle, desery i pieczemy smakowite ciasta. Ale truskawki to owoce, które nie tylko radują nasze kubki smakowe. Ich rola w naszym życiu znajduje swoje miejsce także w oddziaływaniu na nasze zdrowie i w kosmetyce podczas stosowania zabiegów pielęgnacyjnych, mających na celu zachowanie naszej urody.

Reklama

Truskawkowe ciekawostki

- To dzięki zawartym w truskawkach kwasom owocowym, mają one tak świeży i orzeźwiający smak.
- Truskawki należą do grupy owoców mających wpływ na zapobieganie powstawaniu chorób nowotworowych, a wszystko to za sprawą obecności w ich składzie kwasu elegonowego.
- Zawarte w truskawkach żelazo wzmacnia nasz organizm.
- Dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i wapnia truskawki mają działanie odkwaszające.
- Wystarczy tylko zjeść 10 g truskawek w ciągu dnia, aby pokryć nasze całodzienne zapotrzebowanie na drogocenną witaminę C.
- Truskawki to owoce, które mogą być konsumowane przez cukrzyków. Zawarte w nich cukry fruktoza i glukoza są łatwo przyswajalne przez organizm.
- Ze względu na wysoką zawartość celulozy zalecane są w celu regulowania procesów trawiennych.
- Truskawki wykazują silne działanie bakteriobójcze, dzięki obecności fitocyn.
- Stosuje się je wspomagająco w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, a także chorób nerek i chorób wątroby.
- Gdy w czasie dojrzewania truskawek panuje pora deszczowa, te nie mają tak intensywnego smaku jak zazwyczaj. Francuzi określają to zjawisko mianem kradzieży smaku.
- Pierwszy deser truskawkowy z bitą śmietaną, podany został rosyjskiemu carowi Piotrowi I.
- Z uwagi na swoją sezonowość, truskawki należą do grupy owoców drogich. Ich wyjątkowość potwierdza fakt spożywania ich w towarzystwie wytwornego trunku, jakim jest szampan.
- Są częstym składnikiem diet odchudzających.
- Stosowane są w kosmetyce.
- Wbrew powszechnej opinii, owocem truskawki nie jest sam czerwony miąższ. Jest to tak zwane przerośnięte dno kwiatu truskawki, a owoce to drobne ziarenka, które znajdują się na jego powierzchni. To one najczęściej nas drażnią ochoczo wciskając się pomiędzy nasze zęby z czasie pałaszowania.

- Francuska arystokratka Madame Tallin zażywała kąpieli w truskawkach, co miało jej zapewnić jędrną skórę. Na taką kąpiel trzeba by było przeznaczyć minimum 12 kg truskawek.

- Pośród wielu zalet, znajdziemy i jedną wadę. Niestety truskawki mają silne działanie uczulające. Wiele osób cierpiących na alergię pokarmową nie może ich spożywać. Mogą także powodować wysypki na skórze po zastosowaniu zabiegów upiększających na bazie truskawek, dlatego przed nałożeniem kosmetyku z truskawkami na skórze należy wykonać test uczuleniowy na mało widocznym skrawku ciała.

Dowiedz się więcej na temat: makaron | krem | wody | owoce | owoców | maseczka | truskawki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje