Reklama

Udka z kurczaka w sosie jogurtowym

1 - 2 udka z kurczaka na osobę. Bejca: sok z połowy cytryny; 50 - 70 ml jogurtu naturalnego; ćwierć łyżeczki kurkumy; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 dymka; 30 ml oleju; sól, pieprz, szczypta curry.

Z podanych składników przyrządzamy bejcę. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior siekamy i zostawiamy na później.

Jak zwykle mięso smarujemy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin).

Układamy udka na rozgrzanym grillu i grillujemy po 6 - 7 minut z każdej strony.

Na kilka minut przed zakończeniem grillowania dobrze jest posmarować udka dodatkowo przygotowanym tłuszczem (masłem lub olejem) z przyprawami, żeby powierzchnia się nie spaliła, a skórka nabrała chrupkości.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Reklama
Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy