Reklama

Unikasz, bo zbyt kaloryczny?

Wiele z nas chciałaby się uraczyć raz na jakiś czas przepysznym owocem awokado, jednak nie tylko jego cena działa na nas odstraszająco. W powszechnej opinii owoc jest wysoce kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu. Czy są to jednak cechy nieodwołalnie wykreślające awokado z naszego menu? Czy nie warto zweryfikować opinii na temat tego przysmaku?

Wiele z nas chciałaby się uraczyć raz na jakiś czas przepysznym owocem awokado, jednak nie tylko jego cena działa na nas odstraszająco. W powszechnej opinii owoc jest wysoce kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu. Czy są to jednak cechy nieodwołalnie wykreślające awokado z naszego menu? Czy nie warto zweryfikować opinii na temat tego przysmaku?

Tłuszcz zawarty w awokado może obniżać poziom cholesterolu. Owoc zawiera też duże ilości substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie, bo redukujących ryzyko ataku serca czy nowotworu.

Awokado jest cennym źródłem witamin A, C, E czy B6, kwasu foliowego, wielu różnych minerałów, ale co ciekawe - nie cholesterolu!

By zachować umiar w kaloryczności jedzenia, a przy tym wykorzystać wszystkie pozytywy, jakie owoc posiada, należy komponować go z produktami o niskiej kaloryczności i zawartości tłuszczu, takimi jak: inne owoce (jabłka, mandarynki) warzywa (pomidory, ziemniaki, brokuły czy marchew!). Doskonałe połączenie z awokado stanowi... ryba, np. ceniona przez smakoszy sola.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama