Zupa cebulowa

30 dkg cebuli, 1 dkg masła lub margaryny, 100 ml białego wytrawnego wina, 15 dkg żółtego sera, kostka rosołowa, 4 kromki opieczonego chleba tostowego, sól, pieprz, papryka. Czas przygotowania - ok. 30 minut, z czego 18 min samego gotowania.

Przygotować 1,5-litrowe naczynie żaroodporne. Ugotować rosół z kostki i litra wody. Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę dusić w maśle pod przykryciem 8 minut. Dodaj do niej rosół z kostki i wino. Przypraw do smaku. Gotuj przez 8 minut - w połowie ustawionego czasu gotowania obrócić naczynie o 180 stopni. Do wrzącej zupy wsypać połowę startego sera. Zupę rozlać do miseczek, dodać grzankę z chleba i posypać startym serem. Wstawić jeszcze do kuchenki na 2 minuty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas