Co stanie się, gdy zaczniesz jeść regularnie masło orzechowe?
Artykuł sponsorowany
Masło orzechowe uznawane jest za jedną z najzdrowszych przekąsek. Pomimo, iż tego typu produkty dostarczają sporo kalorii, nie należy rezygnować z ich spożycia.
Jeśli bowiem sięgamy po naturalne masło orzechowe o doskonałej jakości, wolne od zbędnych dodatków, wtedy masło orzechowe jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Kalorie, które spożywamy pochodzą wtedy z wartościowych tłuszczów, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Wartościowym produktem pozyskanym z orzechów arachidowych jest Active orzechowe marki Primavika.
Masło orzechowe - co w sobie kryje?
Orzechy to jedne z najbardziej wartościowych składników diety, które dostarczają wielu witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim - cennych kwasów tłuszczowych. Orzechy arachidowe dostarczają sporo tłuszczu, z czego przeważająca większość to nienasycone kwasy tłuszczowe. I właśnie takich kwasów tłuszczowych dostarcza Active orzechowe; masło to stanowi ponadto doskonałe źródło białka, a także błonnika. Jednocześnie masło cechuje się niewielką zawartością węglowodanów - i są to węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.
Active orzechowe stanowi źródło wielu witamin, zwłaszcza witaminy E, a także witamin z grupy B: B1, B3 i kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Produkt dostarcza także wielu składników mineralnych: magnezu, fosforu, żelaza, cynku. Nie brakuje w nim także antyutleniaczy, zwłaszcza polifenoli. Dzięki tam bogatemu składowi odżywczemu, masło z orzechów arachidowych stanowi cenne uzupełnienie diety i może zapobiegać rozwojowi niedoborów pokarmowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, masło orzechowe wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego oraz sercowo - naczyniowego. Wpływa pozytywnie na kondycję kości i stawów, skóry i włosów. Może zapobiegać anemii, ponadto wpływa pozytywnie na pracę mięśni.
Masło orzechowe - idealna przekąska dla wszystkich
Po masło orzechowe może sięgać każdy z nas. Poza wyjątkowymi walorami smakowymi i możliwością urozmaicenia smaku wielu potraw, masło Active orzechowe doskonale uzupełnia dietę w związki odżywcze. Z racji wysokiej zawartości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza i magnezu, masło z orzechów arachidowych to wymarzona przekąska dla sportowców. Wspomaga bowiem pracę mięśni podczas treningu, a także regenerację potreningową. Co więcej - masło umożliwia skuteczne neutralizowanie wolnych rodników, które powstają w dużych ilościach podczas intensywnego wysiłku fizycznego.
Spożywając masło przed treningiem dostarczymy stopniowo uwalnianej energii i zminimalizujemy ryzyko skurczów mięśni. Jednocześnie nie należy obawiać się kaloryczności masła i wysokiej zawartości tłuszczu - takie zdrowe kwasy tłuszczowe nie prowadzą do przyrostu tkanki tłuszczowej, co więcej - pomagają ją zredukować. Masło orzechowe może zatem stanowić składnik każdej diety, także tej odchudzającej - oczywiście, o ile uwzględnimy go w bilansie kalorycznym.
Masło orzechowe może wspomóc także wysiłek umysłowy - osoby pracujące umysłowo czy uczące się, a także narażone na stres potrzebują sporo magnezu, żelaza i kwasów tłuszczowych. To idealne przekąska dla wegetarian i wegan, którzy powinni szczególnie zadbać o podaż magnezu i żelaza, a także dla diabetyków - z racji niskiego indeksu glikemicznego, Active orzechowe może być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Trudno ponadto o lepszą przekąskę dla dzieci - doskonałym pomysłem jest np. posmarowanie masłem orzechowym plasterków jabłka.
Autor tekstu: Specjalista Żywienia Artur Topolski
Artykuł pochodzi ze strony: arturtopolski.pl