Smacznie i zdrowo, czyli o tym dlaczego warto wybierać drób i wieprzowinę

Mięso jest integralnym składnikiem naszej diety, zawierającym cenne składniki odżywcze, jak białko, witaminy i minerały. Jego wybór nie zawsze jest jednak łatwy. Konsumenci coraz częściej czują się zagubieni w natłoku informacji i reklam, w gąszczu promocji oraz bogactwie sklepowych ofert. Jak analizować docierające do nas zewsząd komunikaty, tak by wybierać nie tylko smaczne, ale również zdrowe gatunki mięsa? Najlepszym sposobem jest bazowanie na faktach, które jak głosi powiedzenie, nigdy nie kłamią. Poznaj te mniej lub bardziej znane na temat drobiu i wieprzowiny - przekonasz się, że te mięsa idealnie sprawdzą się w twoim menu.

Po prostu zdrowe - takie są drób i wieprzowina

Mięso w diecie stanowi przede wszystkim źródło niezbędnego do życia białka. Jego rola jest nieoceniona w procesie wzrostu, regeneracji tkanek, komórek i narządów czy syntezowaniu hormonów. To nie koniec bo białka biorą także udział w transportowaniu tlenu do komórek i są częścią składową przeciwciał chroniących nas przed wirusami i bakteriami. W składzie zarówno mięsa drobiowego, jak i wieprzowego znajdziemy również wszystkie niezbędne aminokwasy (egzogenne i endogenne), a także składniki mineralne takie jak fosfor, wapń, magnez i żelazo. Czas na bardziej szczegółowe fakty.

  • Żelazo hemowe zawarte w wieprzowinie ludzki organizm wchłania na poziomie od 20 do nawet 50%, natomiast to z produktów roślinnych tylko w granicach 1 - 8%. Czy wiesz, że jeden, średniej wielkości kotlet pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo.
  • Mięso wieprzowe jest źródłem witaminę B1, która wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i procesy metaboliczne, a także witaminy B6.
  • W mięsie drobiowym znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalne w wodzie między innymi B1, B2 i B12. Biorą one udział w syntezie białek, w tym białek krwi wpływających na dynamikę rekonwalescencji po przebyciu chorób, takich jak m.in.: choroby serca, udar mózgu, choroba wieńcowa lub nadciśnienie tętnicze.

Jeśli żyjesz aktywnie i chcesz być fit wybieraj drób i wieprzowinę

Dbasz o zdrowie swoje i bliskich, dlatego zwracasz uwagę na to co jesz? A może uprawiasz sport i szukasz składników odżywczych, które pomogą ci zachować formę? Pierwsza rada - postaw na drób. Mięso drobiowe wyróżnia niska kaloryczność i wysoka zawartość białka. Gotowane, smażone czy pieczone mięso drobiowe ulega szybkiej denaturacji - termicznemu utrwaleniu struktury białka. Dzięki temu drób zachowuje swoją wartość odżywczą i nie traci cennych substancji. Białko, żelazo, miedź i witaminy z grupy B zostają w potrawie, wspierają proces lepszego utlenienia organizmu, zwiększają jego wydolność i dodają siły. Jeśli jednak nie przepadasz za mięsem drobiowym lub chcesz urozmaicić swoją dietę, doskonałym pomysłem jest wieprzowina. Wokół tego gatunku mięsa narosło mnóstwo legend, które często mijają się z prawdą. Dane na temat aktualnego składu i poziomu odżywczości nie zawsze są na bieżąco aktualizowane, a jej jakość sukcesywnie wzrasta. Jest to efekt zmian wprowadzonych przez ostatnie lata przez polskich hodowców.

Poznaj nieznane fakty na temat znanej wieprzowiny:


Czy wiesz, że:

  • aktualnie mięsność tuszy wieprzowej to ok. 60-62%. Dla porównania - 20 lat temu zaledwie 47%. Polscy producenci hodują przede wszystkim rasy, które cechuje większy udział tkanki mięśniowej niż tłuszczowej.
  • mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak wołowina, drób czy mięso z królika. Przykładowo, 100g szynki to tylko 118 kcal, natomiast 100g schabu ma zaledwie 152 kcal.
  • aby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie cholesterolu, trzeba byłoby zjeść ponad pół kilograma schabu. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi to skutek wielu czynników, m. in. braku ruchu, niedostatecznej ilości warzyw i produktów pełnoziarnistych w diecie czy skłonności genetycznych.

Polacy uwielbiają drób i wieprzowinę

Brzmi jak slogan, ale na jego potwierdzenie mamy nie tylko fakty, ale również szereg wspierających je argumentów. Drób i wieprzowina to statystycznie zdecydowanie najbardziej lubiane gatunki mięsa w Polsce. W ciągu roku, każdy Polak zjada łącznie ponad 75 kg mięsa, w tym prawie 30 kg mięsa drobiowego i aż 40 kg wieprzowiny. Obok walorów smakowych, soczystości i kruchości o tym wyborze decydują również aspekty praktyczne czy ekonomiczne. Kupując tuszkę kurczaka, w rozsądnej cenie, jesteśmy w stanie przygotować nawet dwudaniowy obiad. Przyrządzanie drobiu i wieprzowiny nie zajmuje dużo czasu, a jeśli chodzi o różnorodność potraw, oba gatunki mięsa zapewniają niezwykle szerokie spektrum możliwości. Mniej zaawansowani adepci sztuki kulinarnej wybiorą pewnie bezpiecznego schabowego lub smażony na maśle filet z kurczaka. Z kolei wielbiciele gotowania wolą przepisy kuchni świata, jak wieprzowina po seczuańsku czy cassoulet z kurczakiem.

"Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego"

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje