Ciążowe zachcianki
Masz ochotę na czekoladę, a zaraz po niej chcesz sięgnąć po kiszone ogórki? Na temat kobiecych zachcianek w ciąży narosło wiele mitów. Czy faktycznie powinno się im ulegać?
Okazuje się, że niekoniecznie. Kiedy bowiem masz ochotę na produkty, które są niezdrowe, zaszkodzisz nie tylko sobie, ale i dziecku.
Często pokusy na różnego rodzaju śmieciowe przekąski są spowodowane burzą hormonalną. Można temu zapobiec dbając o zbilansowaną dietę. Nie powinno zabraknąć w niej białka, węglowodanów, składników mineralnych i kwasu foliowego. Gdy posiłki będą tak skomponowane, nieodparta ochota na szkodliwe smakołyki powinna minąć.
Kobiety w ciąży często borykają się z brakiem żelaza i anemią. Warto badać regularnie poziom tego pierwiastka i dostarczać produktów bogatych w witaminy B12, B9 i B6. Sięgajmy zatem po kaszę gryczaną, płatki owsiane, mięso z hodowli ekologicznych, groch, fasolę, orzechy brazylijskie, nasiona dyni, słonecznika i sezamu.
A co z kiszonymi ogórkami? Śmiało po nie sięgajmy. Nie dość, że zawierają mnóstwo składników mineralnych, to mają sporo witamin C i żelaza.