Reklama

Jedz pysznie... razem z dzieckiem

"Jedz pysznie i zdrowo w ciąży" Magdaleny Makarowskiej, to książka, w której przyszła mama znajdzie nie tylko ciekawe przepisy, ale też dowie się, kiedy i dlaczego powinna jeść przygotowane w ten sposób potrawy. I przede wszystkim, jakie wartości odżywcze można z naleźć w poszczególnych produktach.

Ponieważ kobiety w ciąży mogą jeść te same potrawy co wcześniej, tylko mniej przyprawione, ciążowe menu, które proponuję, zawiera po prostu wartościowe bomby mineralne, pierwiastkowe lub odżywcze.

Proponowane dania warto wprowadzić do swojego jadłospisu ze względu na ich ogromne znaczenie dla zdrowia mamy i malucha, a całą dietę opierać na zasadach, które omówiłam wcześniej.

Pomidory nadziewane pastą z awokado


Reklama
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 twarde pomidory,
  • 1/3 łyżeczki soku z limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka listków świeżej bazylii, szczypta soli morskiej.


Awokado rozgnieć na papkę, dodaj posiekaną bazylię, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z limonki i przypraw szczyptą soli. Pomidory wydrąż, a miąższ dodaj do pasty i wszystko dokładnie wymieszaj. Nafaszeruj pastą wydrążone pomidory. Pasta smakuje świetnie także na ciepłym razowym toście! 

Cenne wartości odżywcze

Awokado - to tłusty i wartościowy owoc, którego miąższ jest doskonałym źródłem magnezu zapobiegającego skurczom, potasu regulującego ciśnienie krwi, cennych dla układu nerwowego witamin B2 i B6, przeciwkrwotocznej witaminy K oraz antynowotworowych witamin E i C. Pozwala obniżyć "zły" cholesterol, jest bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

Sałatka z kurczaka z dressingiem pomarańczowym

Marynata

  • łyżka musztardy,
  • łyżka soku z limonki,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy.

Dressing

  • 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy,
  • łyżka listków mięty,
  • łyżka listków melisy,
  • łyżka listków bazylii,
  • łyżka łagodnego miodu płynnego.
  • 150 g fileta z piersi kurczaka,
  • 2 plastry melona,
  • miks sałat z ruccolą,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki ziaren granatu,
  • 3 łyżki płatków migdałowych uprażonych na patelni.


Filet z piersi kurczaka podziel na mniejsze części i marynuj przez minimum dwie godziny, a najlepiej przez całą noc. Następnie filet przełóż na patelnię wraz z marynatą i podduś przez 5 minut.
Do miski przełóż sałaty z ruccolą. Na nich poukładaj kawałki kurczaka, pokrojony w kostkę melon i posyp ziarnami granatu. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość polej dressingiem pomarańczowym i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Cenne wartości odżywcze

Melon - bogactwo witamin i mikroelementów.

Sok z pomarańczy - zawiera witaminę C, ułatwiającą wchłanianie wapnia.

Granat - zawiera bogactwo witamin C i A, ma właściwości antynowotworowe, a zawarte w nim polifenole są silnymi antyutleniaczami. Chronią przed odkładaniem się związków tłuszczowych w żyłach, wpływając pozytywnie na układ krążenia i zapobiegając chorobom serca.

Świeże zioła - pobudzają przemianę materii i apetyt.


Pietruszkowe purée z pulpecikami z kaszy jaglanej

Pulpeciki

  • 150 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka,
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 jajko,
  • łyżka otrąb pszennych,
  • łyżka musztardy,
  • czubryca.

Bulion

  • 1 litr wody,
  • 2 duże korzenie pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 bulwy selera,
  • 1 kawałek pora,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 owoce ziela angielskiego,
  • łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka domowej vegety lub bulionu lubczykowego,
  • sól,
  • pieprz (do smaku).


Cebulę pokrój i podduś na oleju. Przełóż do garnuszka i zalej wodą. Dodaj warzywa. Ugotuj bulion warzywny na włoszczyźnie z przyprawami (oprócz natki pietruszki). Wyjmij z niego marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zmiksuj na purée.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodaj jajko, kaszę, otręby, musztardę oraz przyprawy, wymieszaj i uformuj kuleczki. Na patelni obsmaż pulpeciki, następnie dodaj je do zmiksowanej zupy i chwilę pogotuj.

Cenne wartości odżywcze

Natka pietruszki - ma działanie moczopędne i redukuje obrzęki. Łyżeczka natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów: żelazo, wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B, C, kwas foliowy i witaminę PP oraz K, E, B i D. Ułatwia wchłanianie żelaza z innych produktów, dlatego warto dodawać 1-2 łyżeczki do potraw mięsnych i kasz.

Kasza jaglana - to źródło witamin z grupy B oraz żelaza, ma działanie zasadotwórcze.

Mięso indyka - wartościowe źródło białka.

Spaghetti ze szpinakiem i fetą


  • 150 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub barwionego pomidorami, bazylią, szpinakiem),
  • mały filet z piersi kurczaka,
  • 50 g sera feta pasteryzowanego,
  • 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 dojrzałe pomidory bez skórki (można użyć pomidorów z puszki),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • zioła prowansalskie,
  • czubryca zielona,
  • sól morska,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 2 łyżki listków bazylii,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.


Cebulę posiekaj w kostkę. Podduś na oleju. Dodaj rozmrożony lub świeży szpinak, rozgniecione ząbki czosnku i zioła do smaku. Duś szpinak przez 10-15 minut. Jeśli masa będzie wysychała, podlewaj bulionem. Kurczaka przypraw czubrycą. Pokrój, dodaj do masy szpinakowej i duś do miękkości mięsa.
Na koniec dodaj pokrojone pomidory i duś jeszcze przez 5 minut. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na gotowy makaron wyłóż masę szpinakową z kurczakiem, posyp pokruszoną fetą i świeżą bazylią.

Cenne wartości odżywcze

Szpinak - to bogactwo żelaza, kwasu foliowego i wapnia. Ponadto zawiera większość niezbędnych do wzrostu witamin: C, A, K, B, E oraz cenny jod. Niewskazany jest jedynie osobom ze skłonnością do kamieni żółciowych i nerkowych, ponieważ tworzy z wapniem nierozpuszczalne szczawiany.

Feta pasteryzowana - źródło białka i wapnia.

Zupa krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą

  • 6 dojrzałych słodkich pomidorów,
  • 3 suszone pomidory w zalewie z oliwy,
  • 3 ząbki czosnku, szczypta ulubionych ziół (oregano, bazylia, zioła prowansalskie),
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 plastry mozzarelli,
  • pieprz,
  • sól morska (do smaku),
  • łyżka pestek dyni lub słonecznika.


Pomidory umyj, ponacinaj na górze, w nacięcia powkładaj pokrojony czosnek, polej olejem i posyp ziołami. Piecz w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.
Następnie obierz pomidory ze skórki, przełóż do garnka, dodaj suszone pomidory i zmiksuj oraz zagotuj. Wlej zupę na talerz, a na wierzch połóż plaster mozzarelli i posyp pestkami dyni lub słonecznika.

Cenne wartości odżywcze


Pomidory - bardzo bogate źródło potasu (regulującego ciśnienie krwi i zapobiegającego obrzękom) oraz likopenu (czerwonego barwnika o działaniu antyoksydacyjnym, który w produktach przetworzonych występuje w o wiele większej ilości niż w świeżych i jest lepiej przyswajalny, szczególnie w połączeniu z oliwą, gdyż nie ulega rozkładowi pod wpływem temperatury).

Obecny w pomidorach beta-karoten zostaje w organizmie zamieniony w witaminę A, niezbędną w procesie regeneracji skóry i widzenia, będącą silnym antyutleniaczem niszczącym wolne rodniki. Pomidory są bogate w witaminę C i kompleks witamin z grupy B. Dzięki kwasom p-kumarynowym i chlorogenowym pomidory mają działanie antytoksyczne, hamują powstanie substancji rakotwórczych.

Mozzarella - świetne źródło białka i łatwo przyswajalnego wapnia.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy