Reklama

Reklama

8 produktów, których nie powinnaś jeść w czasie ciąży

Ciąża to okres ważnych zmian, także w diecie. Jakie produkty należy odstawić dla dobra matki i dziecka i czym je zastąpić, by posiłki były zdrowe i bezpieczne?

Surowe mięso, ryby, jaja, kawior, ostrygi

Jeżeli sushi, tatar i desery na bazie surowych żółtek należą do ulubionych potraw, na czas ciąży koniecznie je odstaw ze względu na ryzyko skażenia bakteriami np. salmonellą lub pasożytami np. T. gondii. Konsekwencje zatrucia w czasie ciąży mogą być szczególnie niebezpieczne.

Reklama

Nie oznacza to, że należy rezygnować z chudego mięsa, ryb, czy jaj, ale powinny być one poddane solidnej obróbce termicznej. Produkty te są doskonałym źródłem białka, a zapotrzebowanie na nie rośnie zwłaszcza w drugiej połowie ciąży. Mięso i jaja dostarczą też żelaza, którego niedobory często pojawiają się w czasie ciąży. Ryby są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Lepiej jednak zrezygnować z gatunków, które mogą być skażone rtęcią (ryba maślana, tuńczyk, węgorz, dorsz) i postawić na mintaja, śledzie i łososia.  

Sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka

Mogą być one skażone listerią, dlatego należy bezwzględnie z nich zrezygnować. Dotyczy to również mleka "prosto od krowy" i nabiału z niepasteryzowanego mleka np. tradycyjnie wyrabianego twarogu.

Ponieważ w czasie ciąży bardzo zwiększa się zapotrzebowanie na wapń, nie należy rezygnować z nabiału całkowicie. Szczególnie polecane są fermentowane produkty mleczne takie, jak jogurty i kefiry, które wspierają florę bakteryjną jelit. Warto czytać etykiety, aby upewnić się, że zawierają one żywe kultury bakterii, ale nie mają dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i konserwantów. Dostępne w sklepach jogurty są bezpieczne, ponieważ w procesie produkcji mleko najpierw poddaje się pasteryzacji, a dopiero później szczepi odpowiednimi kulturami bakterii.

Wątróbka

Zawiera bardzo dużo witaminy A pochodzenia zwierzęcego, czyli retinolu, który jest bardzo niebezpieczny dla płodu. Choć jest ona popularnym źródłem żelaza, najlepiej całkowicie zrezygnować z wątróbki w czasie ciąży. Dotyczy to również produktów przygotowanych na jej bazie np. pasztetów oraz mogących zawierać dużą dawkę retinolu suplementów z tranem.

Zamiast wątróbki warto wzbogacić dietę o bezpieczne dla płodu źródła żelaza: chude mięso, jaja, czarną fasolę, soczewicę, szpinak i płatki owsiane.

Alkohol i kofeina

W czasie ciąży należy całkowicie zrezygnować z alkoholu ponieważ trwale i nieodwracalnie uszkadza on płód. Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla kobiet w ciąży.

Dobrym rozwiązaniem jest też ograniczenie napojów zawierających kofeinę, ponieważ jej nadmiar może zwiększyć ryzyko poronienia.

Herbatki ziołowe i przyprawy

Herbatki ziołowe są uważane za zdrowe i bezpieczne, jednak wiele z nich zawiera silnie działające substancje, które mogą być niekorzystne dla kobiet w ciąży.

Na przykład występujący często w mieszankach na zaparcia senes, nie może być stosowany podczas ciąży. Panie borykające się z zaparciami, co bardzo często zdarza się w ostatnim trymestrze ciąży, powinny sięgać jedynie po bezpieczne środki na zaparcia na bazie błonnika rozpuszczalnego.

Warto dokładnie czytać podany na etykietach skład herbat ziołowych oraz mieszanek przypraw i upewniać się, czy każdy ze składników jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Należy unikać takich ziół i przypraw, jak:  Żeń-szeń, cynamon, rozmaryn, tymianek, szałwia, aloes.

Cukier i słodycze

Nie są całkiem zakazane, ale warto je ograniczyć, ponieważ powodują szybkie przybieranie na wadze, niszczą dobroczynne bakterie w jelitach, a także powodują niedobór witamin z grupy B, wapnia oraz żelaza.

Ochotę na coś słodkiego można zaspokoić zdrową przekąską ze świeżych lub suszonych owoców.

Tłuszcze trans

Ze względu na bardzo szkodliwy charakter najlepiej w ogóle wyłączyć je z diety, ponieważ znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i nowotworów. Szczególnie niebezpieczne są dla płodów ponieważ przenikają barierę łożyskową. Izomery trans występują w sztucznie utwardzanych tłuszczach i znajdziemy je w takich produktach, jak: margaryny twarde, tłuszcze cukiernicze, kupne ciastka, wafelki, fast foody, krakersy, produkty instant.

Tłuszcze trans często są obecne w wysoko przetworzonych produktach, które mają też szereg innych wad: zawierają konserwanty, są bardzo kaloryczne, ale ubogie w witaminy, minerały i błonnik.

Zamiast wysoko przetworzonej gotowej żywności, fast foodów i wyrobów cukierniczych wybieraj świeżą, nieprzetworzoną żywność bogatą w składniki odżywcze i błonnik, który zapobiega zaparciom. Postaw na pełnoziarniste pieczywo bogate w błonnik i witaminy z grupy B; płatki owsiane będące doskonałym źródłem foliowego, żelaza, witaminy B6 i błonnika; oraz domowe wypieki.

Gotowe mieszanki sałat

W gotowych mieszankach sałat pociętych i przeznaczonych bezpośrednio do spożycia mogą się rozwijać groźne bakterie, dlatego lepiej z nich zrezygnować lub dokładnie wymyć je w domu (nawet jeśli są sprzedawane jako umyte).

Najlepiej jednak omijać paczkowane mieszanki i samodzielnie przygotowywać sałaty, ponieważ zielone warzywa liściaste są źródłem cennych składników. Dieta kobiet w ciąży powinna obfitować w warzywa, zwłaszcza te bogate w żelazo, witaminę C i kwas foliowy: szparagi, szpinak, brokuły, soczewicę, ciecierzycę, zieloną paprykę. Nie zapominaj o pomidorach, kapuście kiszonej, burakach i czosnku. Jeśli jednak, któreś z warzyw wywołuje u ciebie wzdęcia, lepiej go unikaj.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje