Reklama

Co zawierają mieszanki mleczne?

Podając dziecku odpowiednio dobrane mleko, możesz być pewna, że dbasz nie tylko o pełny brzuszek malca, ale też troszczysz się o jego zdrowie.


Choć pokarm mamy jest dla maluszka najlepszy, mieszanki dostępne na rynku coraz bardziej go przypominają. Jak to możliwe? Mleko modyfikowane powstaje na bazie mleka krowiego, ale poddaje się je obróbce (humanizacji).

Podczas tego procesu jest ono m.in. sterylizowane i pozbawione zbyt wysokiej zawartości białka i sodu. Tak przystosowana mieszanka jest lepiej przyswajalna przez organizm niemowlęcia i nie obciąża jego układu trawiennego.

Podobnie jak mleko mamy zawiera w odpowiedniej proporcji białka, tłuszcze i węglowodany. Dzięki temu dobrze zaspokaja potrzeby żywieniowe dziecka. Ponadto oprócz niezbędnych składników ma też ona inne dodatki, dzięki którym jest jeszcze doskonalsza. Oto lista substancji, którymi najczęściej są wzbogacane mieszanki modyfikowane.

Reklama

Probiotyki

To tzw. dobroczynne bakterie, które zasiedlają przewód pokarmowy malca i korzystnie wpływają na organizm. Probiotyki odgrywają ważną rolę w dojrzewaniu układu odpornościowego i pokarmowego dziecka. Mleka z ich dodatkiem wzmacniają odporność maluszka i łagodzą dolegliwości układu pokarmowego. Z tego względu są odpowiednie dla maluchów, które mają biegunki, zaparcia, kolki.

Ostatnie badania dowodzą też, że podawanie dziecku mieszanki zawierającej probiotyki może przyspieszyć wyleczenie go z alergii pokarmowej.

Prebiotyki

Pod tą nazwą kryją się cukry, które ułatwiają dobrym bakteriomnamnażanie się w jelitach. Dzięki nim maleje więc liczba drobnoustrojów chorobotwórczych. Mieszanki wzbogacone w prebiotyki wspierają układ odpornościowy dziecka oraz regulują pracę przewodu pokarmowego.

Kwasy omega-3

Tłuszcze te są niezbędne do tego, by układ nerwowy malca funkcjonował prawidłowo. Kwasy omega- 3 odgrywają też ważną rolę w budowaniu odporności dziecka, procesie dojrzewania mózgu i rozwoju wzroku - są m.in. składnikiem siatkówki oka.

Dla malucha są one szczególnie cenne w pierwszych miesiącach życia, kiedy to maluszek najintensywniej się rozwija. Zdaniem niektórych specjalistów, tłuszcze te mogą w pewnym stopniu chronić dziecko przed alergią.

Minerały

Mieszanki modyfikowane wzbogacone są także w niektóre składniki mineralne. Znajdziesz w nich wapń - niezbędny do mineralizacji kości i zębów, jod - potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, cynk - podnoszący odporność organizmu.

Wszystkie mleka mają także w składzie żelazo. Obecnośćtego składnika ma zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka anemii. U maluszka jest ono wysokie ze względu na stopniowe wyczerpywanie się zapasów żelaza zgromadzonych przez dziecko w okresie płodowym. Tymczasem organizm człowieka nie potrafi sam wyprodukować żelaza, dlatego trzeba dostarczać go wraz z pokarmem.

Witaminy

Aby zbliżyć skład mleka modyfikowanego do pokarmu kobiecego, mieszanki wzbogaca się w witaminy, szczególnie w A, C, D i E. Każda z nich jest dla malca cenna. Witamina A wpływa na wzrok i wzrost dziecka, C i E - wzmacniają jego układ odporności.

Natomiast dzięki witaminie D organizm lepiej przyswaja wapń, dlatego maluszek ma mocniejsze kości i zęby. Niedobór tej witaminy może doprowadzić do krzywicy. Warto więc dbać o to, by nie brakowało jej malcowi.

Niemowlę powinno dostać dziennie 400 jednostek witaminy D. Taką dawkę zawiera ok. 800 ml mieszanki. Jeśli jednak maluch wypija dziennie mniej mleka, powinnaś podawać mu dodatkowo tę witaminę w suplementach

Jak wybrać najlepszy produkt?

Wyboru właściwej mieszanki najlepiej dokonać z pediatrą, który oceni potrzeby niemowlęcia, biorąc pod uwagę jego zdrowie i wiek. Jeśli okaże się, że dziecko chętnie pije wybraną mieszankę, dobrze rośnie i przybiera na wadze, nie warto jej zmieniać. Częste zmiany mleka mogą narazić malucha na kłopoty z brzuszkiem.

Przygotowując mleko, zawsze przestrzegaj zaleceń producenta dotyczących wielkości porcji i temperatury wody. Ilość mieszanki odmierzaj tylko miarką dołączoną do mleka. Dzięki temu nie zaszkodzi ono maluszkowi.


Konsultacja: Barbara Gierowska-Bogusz, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Tekst: Iwona Jankowska

Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: mleko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama