To prawda, ale... czekolada jest lepsza od dropsów czy chipsów, bo pozostaje w buzi przez krótką chwilę i ślina szybko ją wypłukuje.
Kukurydziane chrupki wchodzą w przestrzenie międzyzębowe, oblepiają ząb i zostają tam na długo. Bakterie maja dużo czasu by niszczyć szkliwo i próchnica gotowa. Podobna sytuacja ma się z chipsami.
Landrynki, krówki, lizaki czy cukierki do ssania, również nie są do polecenia. Co więcej, także owoce zawierają duże ilości cukru.
Cukier sprawia, że dzieci są nadpobudliwe
W latach dziewięćdziesiątych przeprowadzono wiele badań, testujących wpływ cukru na zachowanie dzieci. Niestety, nie potwierdziły one przekonania, że cukier wpływa na wzrost nadpobudliwości u nich.
Przetestowano też grupę dzieci z ADHD, których rodzice zgłaszali ich szczególną wrażliwość na cukier. I w tym przypadku badania dały wynik negatywny. Co więcej, po wypiciu glukozy sprawność intelektualna dzieci, biorących udział w eksperymencie, wyraźnie wzrosła, ale tylko na krótki czas.