Curry z wołowiną i grzybami shiitake
Oto przepis na romantyczną kolację we dwoje. Dzieciom nie polecamy grzybów ani mocno przyprawionych dań. Tymczasem tak przyrządzona wołowina smakuje wyśmienicie.
- 50 dag brokułów
- 50 dag marchewki
- 25 dag grzybów shiitake
- 50 dag wołowiny
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 125 ml bulionu warzywnego z kostki
- 1-2 łyżki żółtej pasty curry (ewentualnie 3-4 łyżeczki curry w proszku)
- 20 dag ryżu
- 1 pęczek kolendry
- 1-2 łyżeczki płynnego miodu
1. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Od grzybów shiitake poodcinać nóżki. Kapelusze pokroić na połówki albo na duże kawałki. Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki. Brokuły włożyć na 3 minuty do wrzącej posolonej wody, wyjąć, przestudzić, polewając zimną wodą, osączyć.
2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Porcjami kłaść mięso, krótko podsmażyć, wyjąć łyżką cedzakową. Rozgrzać następne 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim marchewkę. Podlać ją bulionem i mleczkiem kokosowym. Wymieszać z żółtą pastą curry. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia.
3. Ryż (biały lub basmati o lekko orzechowym aromacie) wsypać na posolony wrzątek, ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Do składników w woku dołożyć wołowinę, grzyby shiitake, brokuły i połowę kolendry. Potrawę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Gotowe curry podawać z ryżem. Udekorować kolendrą.