Reklama

Reklama

Czekoladki z chili albo z lubczykiem - walentynkowe trendy

W walentynki wręczamy czekoladki w kształcie serc, o smaku malin, czy truskawek, ale coraz częściej także z chili albo... z lubczykiem.

Deser czekoladowy można też samodzielnie zrobić w domu - mówi PAP Life Janusz Profus, maestro czekolady E.Wedel.

- W walentynki modne są przede wszystkim różnego rodzaju bombonierki i czekoladowe figurki - w kształcie serc, z nadrukiem serduszek albo z miłosnymi wyznaniami w formie napisów jak np. +Kocham Cię+. Ponadto różnego rodzaju pralinki - też w kształcie serc albo czerwonych ust, z różowymi posypkami.

Reklama

Tego dnia dominują wszystkie kształty - serca i usta - oraz kolory - czerwony i różowy - kojarzące się z miłością" - podkreśla Profus i dodaje, że liczy się kształt czekoladek, ale także wygląd ich opakowania.

Najbardziej preferowane smaki w dniu zakochanych



Maestro czekolady mówi, że smaki takie jak malinowy, truskawkowy, wiśniowy, waniliowy i różany są szczególnie preferowane przez zakochanych w dniu ich święta.

- Nawet, jeżeli w lutym truskawki nie kojarzą się z aktualną porą roku, bo jeszcze jest zima, to bądź, co bądź, ale truskawka jest takim owocem miłości - dodaje Profus, zaznacza też, że duża w tym zasługa kształtu owocu.

Czekoladę połączyć można nie tylko z owocami, ale i przyprawami, które nie tylko mogą podbić podniebienie, ale i rozbudzić zmysły. Ponadto niektóre z nich - jak np. chili - z czekoladą komponują się wręcz idealnie.  - Zresztą pikantność czerwonych papryczek też jest fajna. Natomiast zakochani wolą celebrować ten dzień bardziej na słodko. Oczywiście nuta pikantności też się pojawia.

Rodzaj czekolady - gorzka, mleczna, biała - nie ma tu większego znaczenia, aczkolwiek liczy się to, żeby było słodko. Prym wiedzie smak słodkich owoców" - mówi ekspert.

Seksowny deser



Deser dla zakochanych z wykorzystaniem czekolady można też samodzielnie zrobić w domu. Profus poleca np. mus czekoladowy z truskawkami, a tym, którzy mają mniej czasu na jego przygotowanie bądź mniejsze zdolności kulinarne - czekoladę do picia na gorąco.

Przepis!

Do przygotowania takiego afrodyzjaku potrzebne będzie:

200 ml mleka 2-3,5 proc., 100 ml słodkiej (nie kwaśnej) śmietanki 30-36 proc. oraz tabliczka gorzkiej czekolady o 64 proc. zawartości kakao. Do tego poleciłbym np. konfiturę różaną bądź łyżeczkę przypraw piernikowych - mielonego cynamonu, kardamonu albo przypraw takich jak do wina, do grzańca, czyli korzennych, ale np. z lubczykiem - nie klasyczną tylko z odrobiną nonszalancji" - radzi maestro czekolady.


Ekspert podpowiada jak w prawidłowy sposób przygotować czekoladę do picia. - Najpierw gotujemy mleko ze śmietanką. Po zagotowaniu ściągamy garnek z ognia. Wrzucamy połamaną w kostki czekoladę. Następnie czekamy 3-4 minuty aż czekolada się rozpuści i mieszamy.

Jeśli chcemy, by czekolada była bardziej gęsta musimy ją jeszcze raz delikatnie podgrzać. Pamiętajmy, żeby cały czas ją mieszać, bo masa łatwo może się przypalić. Gdy uzyskamy upragnioną konsystencję rozlewamy czekoladę do dwóch filiżanek i mamy doskonałą propozycję na walentynkowy wieczór - podkreśla Profus.


Dowiedz się więcej na temat: seks

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje