Reklama

Dieta wegetariańska obniża ciśnienie krwi

Dieta wegetariańska ma związek z niższym ciśnieniem krwi i dlatego może być wykorzystywana jako element terapii u osób z nadciśnieniem tętniczym - wynika z badań, które publikuje pismo "JAMA Internal Medicine".

Naukowcy z Narodowego Centrum Mózgu i Układu Krążenia w Osace w Japonii doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników siedmiu badań klinicznych (tj. spełniających najwyższe standardy badań naukowych w medycynie) oraz 32 badań tzw. obserwacyjnych.

Łącznie udział w nich wzięło blisko 22 tys. osób (311 w badaniach klinicznych i 21 tys. 604 osoby w badaniach obserwacyjnych).

W badaniach klinicznych stosowanie diety wegetariańskiej wiązało się z redukcją ciśnienia tętniczego - średnio o 4,8 mm Hg (słupa rtęci) ciśnienia skurczowego i o 2,2 mm Hg ciśnienia rozkurczowego - w porównaniu do diety zawierającej mięso.

Reklama

Dieta wegetariańska to niższe ciśnienie krwi

W badaniach obserwacyjnych osoby będące na diecie wegetariańskiej miały niższe skurczowe ciśnienie krwi średnio o 6,9 mm Hg oraz niższe rozkurczowe ciśnienie krwi średnio o 4,7 mm Hg w porównaniu z tymi, które jadły też mięso.

Zdaniem autorów pracy wyniki ich analizy oznaczają, że dieta wegetariańska może być wykorzystywana jako niefarmakologiczny sposób redukowania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym lub nim zagrożonych.

Potrzebne są jednak dalsze badania, które wyjaśnią m.in., jaki rodzaj diety wegetariańskiej najskuteczniej obniża ciśnienie krwi, zaznaczają naukowcy.



Informacja własna

RMF24.pl
Dowiedz się więcej na temat: nadciśnienie tętnicze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy