Reklama

Reklama

Gotuj na wesoło

Zawsze pamiętaj, by po wspólnym seansie w kuchni bardzo malucha pochwalić. Koniecznie doceń jego awangardowe dekoracje i schabowe pół na pół w panierce. Jeśli maluch zrobił coś nie tak, jak trzeba, nie poprawiaj (w razie konieczności zrób to nieznacznie), w przeciwnym razie dasz dziecku do zrozumienia, że źle wykonało zadanie. Lepiej podejdź do sprawy w sposób twórczy i wymyślcie nowe nazwy na przygotowane dania (im śmieszniejsze, tym lepsze). Możecie nawet stworzyć rodzinną książkę kucharską. Wystarczy wpisywać przepisy do dużego zeszytu. Dziecko może każdy z nich zilustrować, a nawet stworzyć rysunkowy instruktaż.

Reklama

Taka domowa książka kucharska to świetna pamiątka wspólnie spędzonych chwil.

Udane początki

O czym warto pamiętać, by godzinka w kuchni była dla malca prawdziwą przyjemnością, a nie nudą?

Wybierz odpowiednią porę. Kiedy gotujesz niedzielny obiad dla 12 osób, nie zapraszaj smyka do pomocy. Pośpiech to wróg dobrej zabawy. Zadbaj też, aby dziecko było wypoczęte i miało chęć się bawić.

Przygotuj dobry przepis. Czyli taki, który będzie dla was prosty do wykonania. Pamiętaj, by szkrab aktywnie uczestniczył w gotowaniu, a nie tylko biernie się przyglądał, jak ty uwijasz się wśród garnków.

Zabezpiecz miejsce pracy. Postaw stabilny stołeczek. Pomoże on smykowi wygodnie stanąć obok ciebie przy kuchennym blacie. Warto też, żebyś założyła maluchowi strój, w którym będzie się mógł spokojnie pobrudzić (tego w kuchni nie da się uniknąć!).

Rozdziel zadania. Przeczytaj maluchowi przepis, podpowiedz, co może zrobić i pozwól mu na samodzielność.

Nie traktuj gotowania serio. Zrelaksuj się i ciesz się każdą chwilą spędzoną ze swoim dzieckiem. Takie momenty zachowuje się w pamięci na całe życie. Postaraj się więc, aby wspomnienia były jak najpiękniejsze.

Zaopatrz się w lekturę. Zanim powstanie wasza rodzinna książka kucharska, warto poszukać pomocnych lektur na półkach księgarni. Oto kilka pozycji, które na pewno pomogą wam w rodzinnym gotowaniu.

• Joanna Krzyżanek "Cecylia Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci" (wyd. Jedność);

• Małgorzata Strzałkowska "Rymowane przepisy na kuchenne popisy" (wyd. Media Rodzina); • Grzegorz Kasdepke, Gabriela Niedzielska "Słodki rok Kuby i Buby - 28 opowiadań i trochę więcej przepisów na słodkości" (wyd. Literatura);

• Maria Öhrn "Moja pierwsza książka kucharska" (wyd. Rea).

Zofia Pisarek

Dowiedz się więcej na temat: dziecko | książka kucharska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje