Reklama

Reklama

Kapuśniak

Polecamy pyszny kapuśniak

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l wywaru wołowego
  • 4 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • liść laurowy

Boczek pokroić w małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać, ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. 

Reklama

Do gotującego się wywaru dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pokrojone ziemniaki, gotować ok. 15 minut. 

Po tym czasie dodać kapustę i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały warzywa z gotowania wywaru można je pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy.W tym samym czasie przesmażyć na rozgrzanym maśle cebulę i boczek, oprószyć mąką, przemieszać i połączyć z zupą. Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, podawać oprószoną natką pietruszki.

Dowiedz się więcej na temat: kapuśniak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje