Kolorowe szaszłyki z grilla
Takie szaszłyki nie dość, że pięknie wyglądają, będą smakowały doskonale. Wykorzystajcie ładną pogodę i grilujcie!
- 400 g mięsa wieprzowego
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 plastry ananasa
- 1 mała cukinia
- 50 g małych pomidorków
Dip jogurtowy:
- 150 g ogórka sałatkowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju
1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawę grillową wymieszać z olejem, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Mięso włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 30 minut do macerowania. Ogórek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać w misce z jogurtem, olejem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
2. Cebulę obrać, paprykę pozbawić nasion i razem z ananasem pokroić na kawałki tej samej wielkości co mięso. Cukinię pokroić w plastry. Ponakłuwać na szpikulce kawałki marynowanego mięsa na zmianę z cebulą, papryką, pomidorkami, ananasem i cukinią. Przygotowane szaszłyki posmarować resztą marynaty. Kłaść na rozgrzany ruszt. Grillować 10-15 minut, często szaszłyki obracając i smarując marynatą. Podawać z dipem jogurtowym i świeżym pieczywem.