Reklama

Reklama

Kolorowe szaszłyki z grilla

Takie szaszłyki nie dość, że pięknie wyglądają, będą smakowały doskonale. Wykorzystajcie ładną pogodę i grilujcie!

Składniki:


  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 plastry ananasa
  • 1 mała cukinia
  • 50 g małych pomidorków 

Reklama


Dip jogurtowy:

  • 150 g ogórka sałatkowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju


Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawę grillową wymieszać z olejem, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Mięso włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 30 minut do macerowania. Ogórek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać w misce z jogurtem, olejem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.

2. Cebulę obrać, paprykę pozbawić nasion i razem z ananasem pokroić na kawałki tej samej wielkości co mięso. Cukinię pokroić w plastry. Ponakłuwać na szpikulce kawałki marynowanego mięsa na zmianę z cebulą, papryką, pomidorkami, ananasem i cukinią. Przygotowane szaszłyki posmarować resztą marynaty. Kłaść na rozgrzany ruszt. Grillować 10-15 minut, często szaszłyki obracając i smarując marynatą. Podawać z dipem jogurtowym i świeżym pieczywem.

Dowiedz się więcej na temat: przepisy na dania z grilla

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje