Reklama

Kto nie powinien jeść rosołu?

Rosół od dawien dawna polecano jako antidotum na przeziębienie. Należy jednak pamiętać, że nie należy podawać go dzieciom, które nie ukończyły ósmego miesiąca życia.

Rozszerzając dietę niemowlęcia, w pierwszej kolejności wprowadza się przeciery jarzynowe.

Dopiero, gdy maluszek skończy sześć miesięcy, do zupy jarzynowej można dodawać mięso. Jednak mięso to gotujemy oddzielnie, następnie wkrawamy do zupy a całość miksujemy. 

Dzięki temu ograniczamy w diecie dziecka substancje alergizujące pochodzenia zwierzęcego, które w czasie gotowania przechodzą do wywaru.  

Mięsny wywar bowiem, jest silnie alergizujący. Dlaczego? Długie gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że do wody przechodzi wszystko, co zawierało mięso, także metale ciężkie.

Reklama

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rosół
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama