Reklama

Reklama

​Mali szefowie kuchni

Joseph Seeletso, zawodowy szef kuchni wydaje właśnie nową książkę pt. "Mali szefowie kuchni". Autor w swoją kulinarną podróż zabrał siedmioro dzieci, które pragną zostać profesjonalnymi szefami kuchni. Wraz z nimi zachęca do gotowania zarówno dorosłych, jak i młodych.

W książce "Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.

Reklama

"Moim marzeniem zawsze było przekazywanie wiedzy i pasji  młodym osobom. Ogromną radością było zabranie dzieci do Londynu i poszerzanie ich horyzontów" mówi autor. Młodzi kucharze wraz ze swym mentorem odwiedzają np. najstarszy i największy targ w Londynie - Borough Market, restaurację Gordona Ramsay’a, Jamie’go Olivera, rozkoszują się też smakiem popołudniowej, angielskiej herbaty w hotelu The Ritz London.

W książce "Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletso przedstawia swoją historię smaków.  Między innymi wspomina historię ze studiów w Westminster Kingsway College, kiedy pewnego razu połączył ze sobą jaśmin i buraki. Tak powstała "sałatka z ryżem jaśminowym i dressingiem buraczanym", na którą przepis zamieścił w książce.

 Znajdziemy również receptę na najsmaczniejszego kurczaka z serem brie, którego Joseph Seeletso przygotowywał 18 lat temu w restauracji w Krakowie, gdzie stawiał swoje pierwsze kroki w gastronomii w Polsce.

Autor zamieścił też wiele cennych rad dotyczących smacznego i sprawnego gotowania. W swojej popisowej przystawce "bliny z krewetkami curry i bananem" podpowiada jak złagodzić aromat curry, czy jakiego produktu użyć zamiast wina do dania z małż z pesto.

Książka Josepha Seeletso "Mali szefowie kuchni" wzbogacona została dodatkowymi zdjęciami oraz filmami. Wystarczy zainstalować na swoim telefonie aplikacje Tap2C, by poznać jeszcze więcej przepisów i porad dotyczących gotowania.

O autorze

Joseph "Józek" Seeletso pochodzi z Botswany, z rodziny książęcej. Jest absolwentem prestiżowej angielskiej uczelni gastronomicznej Westminster Kingsway College w Londynie, gdzie uzyskał dyplom profesjonalnego szefa kuchni. Ma 23-letnie doświadczenie, gotował w różnych zakątkach świata. Prowadził kulinarny show w porannych programach telewizyjnych TVN i TVP2. Występował na antenie CNN i BBC. Był jurorem I i II polskiej edycji programu Top Chef. Gotował m.in. dla księżniczki Anny, króla Szwecji Gustawa XVI i królowej Sylwii, Billa Gates'a i Michaela Jacksona. Autor książki z przepisami zatytułowanej Kulinarne podróżne zmysłów. Od Okawango po Bałtyk. Obecnie prowadzi Joseph’s Global Restaurants.

Premiera książki: 18 listopada 2015, wydawnictwo Edipresse Książki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje