Minerały i witaminy w diecie kobiety ciężarnej
Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży zwiększa się nieznacznie, natomiast zapotrzebowanie na witaminy i minerały znacząco rośnie. Oznacza to, iż przyszłe mamy w tym właśnie okresie powinny szczególnie zwrócić uwagę na właściwy sposób odżywiania.
Szczególną uwagę kobiety ciężarne powinny zwrócić na wystarczającą podaż wapnia w diecie, ponieważ zapienia on prawidłowy rozwój kośćca u dziecka oraz zapobiega odwapnieniu organizmu matki.
Dziennie zapotrzebowanie na wapń w okresie ciąży zwiększa się o połowę i wynosi 1200 mg/dzień. Kobiety w ciąży powinny wypijać w ciągu dnia około 1 litra mleka lub fermentowanych napojów mlecznych.
Poleca się mleko chude, gdyż tłuszcz zawarty w tłustym mleku i jego przetworach (tłuste jogurty, tłuste sery) dostarcza dużej ilości energii oraz sprzyja rozwojowi miażdżycy i tętnic. Część zalecanej porcji mleka można zastąpić serem.
Zapotrzebowanie na żelazo podczas ciąży wzrasta prawie o 50% zwłaszcza w II i III trymestrze. Co najmniej połowa jest wykorzystywana na potrzeby płodu a druga część na dodatkowe wytwarzanie hemoglobiny na potrzeby łożyska oraz na budowę masy mięśniowej macicy.
Żelazo dużo lepiej się wchłania w obecność witaminy C dlatego zaleca się spożywanie soków owocowo - warzywnych i spożywanie owoców takich jak: czarna porzeczka, pomarańcz, truskawki, grejpfruty, pomidory, papryka. Bogate źródło żelaza: chuda wołowina, morele, soczewica, płatki owsiane, różne rodzaje fasoli.
W okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na magnez do około 450 mg dziennie. Magnez jest niezbędny w przewodnictwie nerwowo - mięśniowym. Jego niedobór często jest związany z poronieniami i przedwczesnymi porodami. Najlepszymi źródłami magnezu są: kasza gryczana, produkty strączkowe, płatki owsiane, orzechy.
Bardzo ważny jest kwas foliowy, który przeciwdziała powstawaniu wad wrodzonych cewy nerwowej. Kwas foliowy uczestniczy także w procesie krwiotwórczym. Zmniejsza ryzyko porodów przedwczesnych i wcześniactwa. Bogate źródło kwasu foliowego to szpinak, szparagi, fasolka szparagowa zielona, kiełki pszenicy, papaja, brukselka, fasolka perłowa, płatki zbożowe i pieczywo wzbogacone kwasem foliowym.
W trakcie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na takie witaminy jak A, C oraz witamin z grupy B.
Najlepszym źródłem witamin antyoksydacyjnych (A oraz C) są warzywa i owoce. W codziennym menu ciężarnej powinny znaleźć się takie warzywa jak marchew i pomidory - w sezonie w całości, a sok pomidorowy w zimie i na wiosnę.
Przyszła mama powinna zjeść około 600-700g owoców takich jak: cytrusy, truskawki, porzeczki, agrest, maliny i morele.
Witaminy z grup B natomiast znajdziemy w pełnych ziarnach zbóż, warzywach strączkowych, jajkach, płatkach owsianych.
Paulina Górska
Dietetyk z Centrum Dietetycznego NutriPoint w Rzeszowie