Reklama

Ogórkowe SOS na upalne dni

Ogórek – warzywo obecne tak powszechnie, że mówienie o nim wydawać się może banalne.

Standardowo przychodzą nam od razu do głowy kiszone lub korniszony. Latem warto zwrócić uwagę na świeże ogórki, zwłaszcza w trakcie upałów.

Ogórek znakomicie gasi pragnienie i nawadnia ciało, bo w ponad 95 procentach składa się z wody. Dobrze, aby sięgały po niego osoby z nadciśnieniem i chorobami serca. Zawarty w świeżych ogórkach potas sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi i wspiera pracę serca.

Dla tych, którzy ciągle pracują nad wyrobieniem nawyku nawadniania ciała,  plasterki świeżego ogórka mogą być świetnym dodatkiem do zimnej wody. Z samym pożywieniem nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości wody, dlatego musimy ją pić. Ogórek ma, co logiczne, działanie moczopędne.

Reklama

Borykający się z nawracającymi infekcjami dróg moczowych, czy chorobami nerek powinni mieć tego świadomość i włączyć świeże ogórki do jadłospisu. Ogórek obfituje w przeciwutleniacze i kukurbitacyny, które chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Naukowcy doszukali się szczególnego powinowactwa do nowotworu prostaty i trzustki.

Jak większość warzyw i owoców, ogórek ma odczyn alkaliczny i pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w ciele, co jest podstawowym warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia.


Oczyszczająca moc ogórka 

Większość osób ma kłopot z permanentnym zakwaszeniem ciała. Jego symptomy, początkowo subtelne: przemęczenie, drażliwość, pogorszająca się jakość skóry - mogą być przypisywane wielu innym czynnikom. Odległe konsekwencje zakwaszenia organizmu to choroby cywilizacyjne, które wymagać będą już poważnej ingerencji farmakologicznej.

Co możemy zrobić? Świadomie włączyć warzywa i owoce do codziennego menu. Obecny w ogórkach chlorofil pomoże pozbyć się toksyn z organizmu, a na ten aspekt powinny zwrócić szczególną uwagę osoby z nieświeżym oddechem i przykrym zapachem potu.

To są tematy na tyle delikatne, że często nie wiemy jak je poruszyć z najbliższymi. Może zamiast omawiać takie kwestie - warto jak najczęściej serwować im świeże ogórki. Sama rozmowa to za mało. Potrzebne jest działanie. Męczy cię zgaga? Postaw na świeże ogórki. Zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku i pomogą zniwelować te przykre dolegliwości.

Masz cukrzycę, albo jesteś nią genetycznie obciążony? Ogórek będzie dla ciebie dobrym wyborem. Ma niski indeks glikemiczny, mało kalorii, dużo wody i błonnika, więc jest przyjazny diabetykom. Najtańsze i najprzyjemniejsze domowe SPA? Ogórkowe oczywiście. Warzywo to jest bogate w witaminy: A, B, C oraz minerały, głównie: magnez, potas i krzem. Świetnie nawilża skórę, dodaje jej blasku, przywraca sprężystość i chłodzi. Nasze babcie zwykły okładać twarz plastrami ogórków przed ważnymi uroczystościami.

My nierzadko rezygnujemy z naturalnych sposobów dbania o urodę na rzecz tych w ozdobnych flakonikach. Czy słusznie? Każdy decyduje sam. Plastry ogórków, głównie z uwagi na działanie wychładzające i nawilżające, mogą być świetnym antidotum na poparzenia słoneczne. Warto robić okłady z ogórkowych plastrów na zmęczone oczy. Mają działanie przeciwzapalne i skutecznie radzą sobie z opuchlizną.

A co z pomidorami? Czy dobrze komponują się z ogórkami? Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który ma zdolność niszczenia witaminy C - każdej, nie tylko tej zawartej w pomidorach. Stąd nie poleca się łączenia ogórków z innymi bogatymi w tę życiodajną witaminę warzywami czy owocami, zarówno w sałatkach, jak i sokach, musach czy koktajlach.


Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsdmak.com, MAM s’MAK na życie      

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy