Reklama

Pad Thai

​Nie wiem dlaczego, ale dania kuchni tajskiej chodzą mi ciągle po głowie. Na szczęście w ostatnim czasie knajp tajskich przybyło, i w żadnej nie brakowało Pad Thaia.

 Pojawiła się nawet taka z kucharzami prosto z tego cudownego kraju. Musze więc przyznać, że przez pierwsze tygodnie praktycznie nie było tygodnia bez Phad Thaia. Robię tez go sama, dlatego dzisiaj wrzucam kolejną tajską recepturę.

Co potrzebujemy?

Makaron:

100 gr makaronu ryżowego (płaski, 3 mm)

1 pierś z kurczaka lub 6-8 krewetek

2 marchewki

1 cebula czerwona

2 garście kiełków fasoli mung

2 jajka

Szczypior lub cebula dymka

Posiekane orzechy ziemne

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

2 łyżki oleju

Sos:

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

Reklama

3 łyżki pasty tamaryndowej

2-3 łyżki brązowego cukru

Jak robimy?

Krok 1: Kurczaka kroimy na cienkie paski, a marchewkę szatkujemy na jeszcze cieńsze pasemka.

Krok 2: Na patelnię wylewamy olej i podgrzewamy. Następnie wrzucamy pokrojonego kurczaka, posiekane chilli i czosnek. Wszystko razem szybko podsmażamy (ok. 2 minut) tak, aby czosnek nie zbrązowiał.

Krok 3: Do podsmażonego mięsa dodajemy marchewkę. Razem smażymy ok. 1-2 minut.

Krok 4: Na patelnię wrzucamy pokrojona w piórka cebulę.

Krok 5: Składniki na sos mieszamy razem w kubeczku, a nastepnie dodajemy na patelnię do warzyw z kurczakiem. Wszystko razem podsmażamy ok. 1-2 minut.

Krok 6: Makaron wkładamy na chwile do garnka (ok. 2 minut) z gotującą się wodą, następnie wyjmujemy na patelnie i podsmażamy razem z pozostałymi składnikami.

Krok 7: Do składników na patelni wbijamy jajka i wszystko razem mieszamy, następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy aż jajka się zetną.

Krok 8: Makaron wykładamy na talerz i posypujemy: poszatkowanymi orzeszkami ziemnymi, kiełkami oraz pokrojonym grubo szczypiorem (lub cebulką dymką). I volia - gotowe!

BeMam
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy