Reklama

Reklama

Pad Thai

​Nie wiem dlaczego, ale dania kuchni tajskiej chodzą mi ciągle po głowie. Na szczęście w ostatnim czasie knajp tajskich przybyło, i w żadnej nie brakowało Pad Thaia.

 Pojawiła się nawet taka z kucharzami prosto z tego cudownego kraju. Musze więc przyznać, że przez pierwsze tygodnie praktycznie nie było tygodnia bez Phad Thaia. Robię tez go sama, dlatego dzisiaj wrzucam kolejną tajską recepturę.

Co potrzebujemy?

Reklama

Makaron:

100 gr makaronu ryżowego (płaski, 3 mm)

1 pierś z kurczaka lub 6-8 krewetek

2 marchewki

1 cebula czerwona

2 garście kiełków fasoli mung

2 jajka

Szczypior lub cebula dymka

Posiekane orzechy ziemne

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

2 łyżki oleju

Sos:

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

3 łyżki pasty tamaryndowej

2-3 łyżki brązowego cukru

Jak robimy?

Krok 1: Kurczaka kroimy na cienkie paski, a marchewkę szatkujemy na jeszcze cieńsze pasemka.

Krok 2: Na patelnię wylewamy olej i podgrzewamy. Następnie wrzucamy pokrojonego kurczaka, posiekane chilli i czosnek. Wszystko razem szybko podsmażamy (ok. 2 minut) tak, aby czosnek nie zbrązowiał.

Krok 3: Do podsmażonego mięsa dodajemy marchewkę. Razem smażymy ok. 1-2 minut.

Krok 4: Na patelnię wrzucamy pokrojona w piórka cebulę.

Krok 5: Składniki na sos mieszamy razem w kubeczku, a nastepnie dodajemy na patelnię do warzyw z kurczakiem. Wszystko razem podsmażamy ok. 1-2 minut.

Krok 6: Makaron wkładamy na chwile do garnka (ok. 2 minut) z gotującą się wodą, następnie wyjmujemy na patelnie i podsmażamy razem z pozostałymi składnikami.

Krok 7: Do składników na patelni wbijamy jajka i wszystko razem mieszamy, następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy aż jajka się zetną.

Krok 8: Makaron wykładamy na talerz i posypujemy: poszatkowanymi orzeszkami ziemnymi, kiełkami oraz pokrojonym grubo szczypiorem (lub cebulką dymką). I volia - gotowe!

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia tajska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje