Reklama

Reklama

Roladki z kremem truskawkowym

Na przygotowanie tego przepisu potrzebujesz jedynie 50 minut.

Składniki na 12 porcji

BISZKOPT:

Reklama

4 jajka

5 dag cukru

6 dag mąki

KREM:

2 łyżeczki żelatyny

25 dag truskawek

2 łyżki cukru

1 torebka cukru wanilinowego

1 łyżka soku z cytryny

5 dag gorzkiej czekolady

12,5 dag śmietany kremówki

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie


1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę.Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Małymi porcjami dosypywać mąkę. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na spodzie dużej blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin. Ciasto pokroić na trzy paski. Każdy ułożyć na osobnej ściereczce i razem z nią ciasno zwinąć w rulon. Rulony odłożyć do wystudzenia.

2. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Mus przetrzeć przez sitko, wymieszać z sokiem z cytryny. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Ostrożnie wymieszać ją z musem truskawkowym, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę drobno posiekać, dodać do tężejącej masy truskawkowej. Domieszać też bitą śmietanę.

3. Paski ciasta rozwinąć, posmarować kremem. Zrolować, włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem każdy rulon pokroić na 4 kawałki. Oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić np. rozetkami bitej śmietany.

Jak zrobić efektowne"oczko"rolady? Biszkopt smarujemy kremem, zostawiając cienki pasek na krawędzi blatu. Układamy na nim słupek z twardej marmolady. Utworzy ona "oczko" rolady.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje