Roladki z kremem truskawkowym
Na przygotowanie tego przepisu potrzebujesz jedynie 50 minut.
BISZKOPT:
4 jajka
5 dag cukru
6 dag mąki
KREM:
2 łyżeczki żelatyny
25 dag truskawek
2 łyżki cukru
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
5 dag gorzkiej czekolady
12,5 dag śmietany kremówki
cukier puder do oprószenia
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę.Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Małymi porcjami dosypywać mąkę. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na spodzie dużej blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin. Ciasto pokroić na trzy paski. Każdy ułożyć na osobnej ściereczce i razem z nią ciasno zwinąć w rulon. Rulony odłożyć do wystudzenia.
2. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Mus przetrzeć przez sitko, wymieszać z sokiem z cytryny. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Ostrożnie wymieszać ją z musem truskawkowym, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę drobno posiekać, dodać do tężejącej masy truskawkowej. Domieszać też bitą śmietanę.
3. Paski ciasta rozwinąć, posmarować kremem. Zrolować, włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem każdy rulon pokroić na 4 kawałki. Oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić np. rozetkami bitej śmietany.
Jak zrobić efektowne"oczko"rolady? Biszkopt smarujemy kremem, zostawiając cienki pasek na krawędzi blatu. Układamy na nim słupek z twardej marmolady. Utworzy ona "oczko" rolady.