Reklama

Rosół babuni

Nie ma nic lepszego niż klasyczny, domowy rosół.

Składniki

  • cebula
  • pieprz w ziarnach
  • 40 dag wołowiny
  • liść laurowy
  • suszony grzybek
  • 1 połowa kurczaka
  • ziele angielskie
  • 3 usmażone naleśniki
  • włoszczyzna z kapustą
  • sól, pieprz

Przygotowanie


Mięso i kurczaka umyć. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, dodać (bez kapusty) do mięsa. Włożyć grzybek, liść, ziarna przypraw. Zalać 3 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Gotować powolutku ok. 2 godzin, usuwając pianę z powierzchni.

W połowie gotowania dodać kapustę i usmażoną na patelni cebulę. Wyjąć mięso i jarzyny. Rosół przecedzić. Doprawić solą i pieprzem. Mocno podgrzać.

Placki naleśnikowe ciasno zwinąć w rulon. Pokroić ostrym nożem na cienkie, płaskie spiralki. Podawać w kokilkach, z kluskami.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: rosół
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy