Skąd wziąć żelazo?
Jest niezbędne do budowy nowych komórek krwi i mięśni oraz prawidłowej pracy układu nerwowego.
Wzmacnia też odporność organizmu. W ciągu 4-5 miesięcy od urodzenia niemowlę korzysta z zapasów żelaza zgromadzonych w wątrobie w okresie życia płodowego.
Jednak w drugim półroczu życia musimy już dostarczać mu ten składnik w diecie. Znajdziemy go m.in. w mleku modyfikowanym.
Żelazo jest też dodawane do kaszek. Niemowlę powinno dostawać również (zgodnie ze schematem żywienia) żółtko i różne gatunki mięsa (które dostarcza dobrze przyswajalnego żelaza hemowego).
Ważne, by w menu niemowlęcia znalazły się też buraczki i zielone warzywa (brokuły, szpinak, sałata, brukselka, natka pietruszki).
Zawierają one nie tylko żelazo, ale i kwas foliowy oraz witaminę C, która wspomaga wchłanianie się żelaza w przewodzie pokarmowym.
Oto przepis na zupę brokułową, która dostarczy niezbędnej ilości żelaza:
- szklanka wywaru z jarzyn
- 1/2 szklanki ryżu świeżo ugotowanego na sypko
- 1 szklanka ugotowanych i posiekanych brokułów
- 1/2 małej cebuli
- sól
- pieprz
- czosnek
- koperek
- oliwa z oliwek
Cebulę posiekać i udusić na oliwie. Zmiksować wywar z brokułami, cebulą, doprawić solą, pieprzem i połączyć z wywarem. Do miseczki nałożyć ryż, zalać kremem i podawać na gorąco.