Reklama

Uważaj na cukrzycę!

Sprawdź, jak się ją rozpoznaje i co robić, by dzidziuś urodził się zupełnie zdrowy.

Czasami zdarza się, że u kobiety, u której nigdy wcześniej nie występowały problemy z poziomem cukru we krwi, po zajściu w ciążę zaczyna on znacznie przekraczać dopuszczalne normy. Mówi się wtedy, że przyszła mama cierpi na tzw. cukrzycę ciężarnych.

Na skutek zmian hormonalnych zakłóceniu ulega przetwarzanie insuliny w organizmie, co może u niektórych kobiet spowodować nagły wzrost stężenia glukozy we krwi. Choć cukrzyca ciążowa zwykle mija samoistnie około 6.-7. tygodnia po porodzie (wtedy cofają się zmiany hormonalne), nie oznacza to jednak, że nie trzeba jej leczyć. Wręcz przeciwnie.

Reklama

Nie leczona cukrzyca może bowiem zaburzać prawidłowy rozwój dziecka. Może być też przyczyną powikłań zdrowotnych u przyszłej mamy oraz powodem komplikacji podczas porodu. Dlatego już od momentu wykrycia choroby ciężarna powinna znaleźć się pod opieką diabetologa, który zaleci odpowiednie postępowanie.

Rób badania!

Na ciążową cukrzycę najbardziej narażone są kobiety otyłe, starsze i cierpiące z powodu wysokiego ciśnienia. Ale nie tylko... Choroba może bowiem też wystąpić u każdej przyszłej mamy. Czasami trudno dostrzec jej pierwsze objawy. Większe pragnienie, częste oddawanie moczu, swędzenie skóry, uczucie osłabienia czy napady silniejszego głodu powszechnie uchodzą bowiem za typowe i normalne dolegliwości ciężarnych. Jak więc wykryć cukrzycę ciążową? Na podstawie comiesięcznych badań krwi i moczu. U wszystkich kobiet między 24. a 28. tygodniem ciąży robi się też test obciążenia glukozą. Po wypiciu szklanki wody z dawką 50 g glukozy pobiera się krew. Jeśli wynik jest nieprawidłowy, robi się ponownie tzw. pełny test, podając 75 g glukozy. W sytuacji, gdy badanie potwierdzi chorobę, przyszła mama jest kierowana do specjalisty - diabetologa.

Zmień tryb życia

U znacznej części ciężarnych pań, które mają cukrzycę, w ogóle nie jest konieczne leczenie. Poziom cukru we krwi może ustabilizować bowiem odpowiednio skomponowana dieta. Oto, jakich zasad należy przestrzegać:

powinnaś jeść często (6-8 posiłków w ciągu dnia), za to niewielkie porcje;

swoje menu oprzyj na nabiale, rybach, mięsie, warzywach;

ogranicz cukier oraz węglowodany proste, czyli takie, jakie znajdują się w białej mące, jasnym pieczywie, gdyż odpowiadają one za gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Lepiej więc jedz razowe pieczywo, kaszę gryczaną, jaglaną. Z owoców wybieraj mniej słodkie (czyli raczej porzeczki i jabłka niż arbuzy, melony, gruszki i winogrona).

zamiast słodkich napojów oraz soków pij niegazowaną wodę. Koniecznie kilka razy dziennie powinnaś również mierzyć sobie poziom cukru we krwi. Jeśli po kilku tygodniach wahania nie unormuje się, diabetolog może zalecić ci przyjmowanie insuliny w formie zastrzyków.

Ponieważ w leczeniu tego typu cukrzycy bardzo ważne jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała (z uwzględnieniem odpowiedniego do rozwoju ciąży przybierania na wadze) specjalista może również polecić ci wykonywanie indywidualnie dobranych ćwiczeń fizycznych.

Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: Co robić? | cukrzycy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy