Reklama

Wołowina duszona w winie

Zaproś znajomych i przygotuj dla nich orientalne danie. Wołowina w duszonym winie smakuje naprawdę wyjątkowo.

Składniki na 6 porcji:


Reklama
  • 30 dag marchewki
  • 30 dag selera
  • 30 dag szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 pomidory
  • pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1,5 kg wołowiny z udźca
  • 3 łyżki oleju
  • 375 ml czerwonego wina
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 1,5 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 25 dag kukurydzianej kaszki (polenty)


Czas przygotowania: około 150 minut

1. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Selera obrać, pokroić w grubszą kostkę. Szalotki i czosnek obrać, posiekać. Pomidory naciąć na krzyż u nasady. Włożyć do wrzątku, po chwili wyjąć, przestudzić, polewając zimną wodą. Zdjąć skórkę.

2. Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, posolić, posypać pieprzem. W brytfance rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Dołożyć selera, marchew, czosnek i szalotki. Krótko razem podsmażyć. Podlać czerwonym winem (np. merlotem) i bulionem. Dołożyć koncentrat pomidorowy, pomidory, goździki, listek laurowy oraz tymianek i rozmaryn. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem około 2 godzin.

3. W rondelku zagotować mleko. Wsypać kaszkę kukurydzianą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszając, gotować około 10 minut.

4. Mięso w winie i warzywach przyprawić do smaku pieprzem

Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: wołowina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama