Zapiekana ciabatta
Dziecko
Polecamy przepis na smaczną włoską zapiekankę
- 10 dag parmezanu
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 20 dag śmietany kremówki
- 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
- gałka muszkatołowa
- 40 dag ciabatty
- 5 dag masła
- bazylia do dekoracji
1. Parmezan drobno zetrzeć. Jajka wymieszać z obiema śmietanami, dodać 7,5 dag startego parmezanu. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bułkę ciabattę pokroić na kromki i cienko posmarować je masłem. Ustawić w żaroodpornym naczyniu - jedna zadrugą. Polać sosem śmietanowo-serowym. Odstawić na 15 minut.2. Wierzch posypać resztą parmezanu.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Gotową zapiekankę udekorować listkami bazylii.