Reklama

Reklama

Zdrowy jadłospis przyszłej mamy

Kilka dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży (obecnie to 8. tydzień). Do tej pory odżywiałam się dość nieregularnie, ale ze względu na dziecko chcę zmienić dietę. Jakie produkty powinnam teraz jadać?

W menu ciężarnej przede wszystkim nie może zabraknąć mleka oraz przetworów mlecznych - są one najlepszym źródłem wapnia, które jest potrzebne do prawidłowego rozwoju kośćca u rosnącego maleństwa.

Reklama

W ciągu dnia powinna pani wypijać około 1 litra mleka lub fermentowanych produktów mlecznych. Część zalecanej porcji mleka można zastąpić serem. Aby uniknąć anemii ciążowej, potrzebuje pani również odpowiedniej porcji żelaza.

Znajduje się ono np. w chudej wołowinie, morelach, płatkach owsianych. Z racji tego, że żelazo lepiej wchłania się w obecności witaminy C, w pani diecie nie może również zabraknąć warzyw i owoców.

Są one nie tylko bogatym źródłem witamin, ale także kwasu foliowego, który przeciwdziała powstawaniu wad cewy nerwowej u dziecka.

Dlatego warto przestrzegać zasady: "Jem 5 razy dziennie warzywa i owoce" i wzbogacać każdy posiłek produktami z tej grupy lub też wypijać regularnie porcję soku warzywnego lub owocowego.


Odpowiedzi udzielił: dr n. med. Leszek Lewandowski, specjalista ginekolog-położnik z Kliniki Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie

Dowiedz się więcej na temat: ciąża

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje