Reklama

Reklama

Znajdź patent na zgagę

Palący ból w przełyku oraz gorzko-kwaśny posmak w ustach to nic przyjemnego. Sprawdź, jak zapobiec tym dolegliwościom, i co ci pomoże, gdyby jednak się pojawiły.

Jeszcze przed ciążą po ciężkostrawnych potrawach czasem miewałam zgagę. Teraz jednak problem mocno się nasilił. Niedługo po posiłku czuję ból w przełyku i mam nieprzyjemne odbijania.

Reklama

Kiedyś w takiej sytuacji brałam tabletki na zgagę dostępne bez recepty, ale teraz nie wiem, czy ich przyjmowanie nie zaszkodziłoby maluszkowi. Jak mogę sobie pomóc? Renata (w 6. miesiącu ciąży)

EKSPERT WYJAŚNIA

- Zgagę wywołują zmiany hormonalne, jakie zachodzą w organizmie ciężarnej - mówi Barbara Jaworska, położna.

- Wytwarzany przez łożysko hormon, progesteron, rozluźnia m.in. mięśnie gładkie macicy, ale też mięśniówkę oddzielającą przełyk od żołądka, czyli tzw. dolny zwieracz przełyku. Gdy jest on rozluźniony i osłabiony, soki żołądkowe mogą bez trudu cofnąć się z żołądka do przełyku. Kwasy żołądkowe zaczynają wówczas podrażniać wrażliwą śluzówkę i pojawia się pieczenie w przełyku (często odczuwane też w okolicy mostka), czyli zgaga. Objawy nasilają się pod koniec ciąży, kiedy powiększająca się macica dodatkowo zaczyna uciskać na żołądek - wyjaśnia ekspert.

JAK SOBIE PORADZIĆ

Jadaj często, ale mało. Aby zgaga cię nie dopadła, zamiast trzech obfitych posiłków, zjadaj 5-7 mniejszych. Małe porcje jedzenia nie będą rozpychać żołądka, dzięki czemu jego treść nie cofnie się do przełyku i nie będzie go drażnić.

Trzymaj lekkostrawną dietę. Unikaj potraw tłustych, smażonych, ostro przyprawionych czy bardzo kwaśnych. Właśnie po takich posiłkach zgaga pojawia się najczęściej. Gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, sięgnij raczej po suszone owoce niż po czekoladę (niestety, ona też wywołuje zgagę).

Wypij szklankę ciepłego mleka. Mleko, podobnie jak i inne produkty mleczne (np. jogurty, kefiry) łagodzi objawy zgagi.

Sięgnij po herbatkę imbirową. Zamiast białego napoju możesz też wypić herbatkę imbirową (wystarczy plasterek świeżego imbiru zalać szklanką wrzątku).

Zastosuj roztwór z soli Vichy. Niektórym mamom na zgagę pomaga popijanie roztworu z soli Vichy (dostępnej w postaci musujących tabletek). Jeśli jednak masz problemy z ciśnieniem krwi, nie powinnaś po nią sięgać.

Pogryzaj migdały. Poleca się je jako przekąskę zapobiegającą wymiotom u ciężarnych, ale pomagają one również przy zgadze.

Odpoczywaj w pozycji półleżącej. Śpij z wysoko uniesioną głową i tułowiem, by kwaśna treść żołądka nie cofała się do przełyku. Pamiętaj, by tuż po posiłku unikać leżenia i schylania się.

W razie potrzeby sięgnij po preparat z apteki. Wybór specyfików na zgagę jest duży, ale nie wszystkie będą dla ciebie odpowiednie. Stosuj te, które zawierają substancje zobojętniające kwasy żołądkowe (węglan wapnia i magnezu), jak np. Rennie, Gaviscon, Alumag.

Unikaj tych, które blokują wydzielanie kwasów żołądkowych, zawierających ranitydynę (np. Ranigast, Ranitydyna) lub tzw. inhibitorów pompy protonowej, np. Controloc Control, Bioprazol Bio.

Konsultacja: Barbara Jaworska, położna. Tekst: Blanka Wolniewicz

Dowiedz się więcej na temat: ciąża | zgaga

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje