Wrzuć do ziemniaków, a będą kremowe jak nigdy. Znikną z talerzy w minutę

Aleksandra Waleczek

Aleksandra Waleczek

Aktualizacja

Francuskie puree ziemniaczane jest najlepsze na świecie. Za każdym razem wychodzi idealnie kremowe i jest delikatne w smaku, więc moja rodzina je uwielbia. A wszystko to dzięki nietypowemu składnikowi, którego używam do jego przygotowania. Nie chodzi o boczek czy ser, które wiele osób wrzuca do środka.

Jak zrobić puree ziemniaczane, które zachwyci całą rodzinę? Dodaj do niego... ubitą słodką śmietanę
Jak zrobić puree ziemniaczane, które zachwyci całą rodzinę? Dodaj do niego... ubitą słodką śmietanę123RF/PICSEL

Puree ziemniaczane to aksamitny, gęsty mus warzywny, który idealnie komponuje się na talerzu z mięsem, rybami, a także karmelizowanymi warzywami. Świetnie smakuje podawane także z grzybami lub ciemnymi sosami.

Pasuje do wielu dań, jednak nie zawsze wychodzi tak miękkie i kremowe, jakby się tego oczekiwało. Jeśli od dawna zastanawiasz się, jak przygotować puree ziemniaczane, które posmakuje wszystkim, wykorzystaj prosty, francuski przepis. 

Jak przygotować puree ziemniaczane, by było kremowe i smaczne? Dodaj ten nietypowy składnik

Puree ziemniaczane będzie jeszcze lepsze i aksamitne jak jedwab, jeśli przygotujesz je według francuskiej metody. Być może słyszałeś o ziemniakach chantilly, które zachwycają konsystencją i kremowym smakiem? Nazywają się tak samo, jak popularna miejscowość we Francji.

Jeżeli ich nie próbowałeś, to koniecznie to zrób, niekoniecznie udając się do drogiej restauracji. Możesz samodzielnie zrobić puree ziemniaczane w takiej wersji, dodając do ziemniaków nietypowy składnik, a mianowicie... ubitą śmietanę. Dzięki niej danie będzie jeszcze lżejsze i bardziej puszyste.

Przepis na puree ziemniaczane a'la ziemniaki chantilly. Posmakują wszystkim

Ziemniaki chantilly przygotujesz w około 30 minut. Najpierw dokładnie obierz i umyj kartofle (około 1 kg), następnie ugotuj je w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedź i przeciśnij przez praskę tak, jak przy tradycyjnym puree. 

Kolejny krok to dodanie do masy miękkiego masła (około 90 g) oraz niewielkiej ilości mleka. Dodawaj je, cały czas mieszając składniki do momentu, w którym tekstura będzie pożądana. Powinna być gęsta, ale to jeszcze nie koniec.

Teraz czas na sekretny składnik w postaci dobrze ubitej, słodkiej śmietanki (100 g, może być 30 proc.). Powinna być schłodzona. Dokładnie wmieszaj ją w masę ziemniaczaną za pomocą drewnianej łyżki. Możesz dorzucić parmezan, sól i gałkę muszkatołową.

Jeśli śmietanka nie chce się ubić, możesz do niej dodać odrobinę soku z cytryny
Jeśli śmietanka nie chce się ubić, możesz do niej dodać odrobinę soku z cytryny123RF/PICSEL123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas