Reklama

Reklama

Babka z kaszą kukurydzianą

Mleko mocno podgrzej, rozpuść w nim masło.

Składniki na 10 porcji:

  • 22 dag mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 4-5 twardych moreli
  • 10 dag cukru
  • 250 ml mleka
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • tłuszcz do foremki
  • cukier puder

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mleko mocno podgrzej, rozpuść w nim masło. Wystudź. Morele rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na cząstki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z solą oraz połową cukru2. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Do masy żółtkowej wsyp mąkę, proszek i wiórki. Porcjami wlej mleko z masłem. Domieszaj pianę z białek i morele. Foremkę posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem.

Czas pieczenia: ok. 60 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje