Reklama

Reklama

Brownie „Leśne runo”

Czekoladę połam na kawałki. Wraz z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 35 dag cukru
  • 35 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag malin

Polewa:

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 15 dag jagód

Dekoracja:

  • owoce
  • mięta

Sposób przygotowania: 

1. Ciasto: czekoladę połam na kawałki. Wraz z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej, lekko przestudź. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

2.. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem. Potem wsyp mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż maliny. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Piecz godzinę.

3. Polewa: czekoladę stop. Jagody zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Mus jagodowy połącz z czekoladą. Upieczone ciasto wyjmij, ponakłuwaj wykałaczką. Polej sosem jagodowo- czekoladowym. Udekoruj np. świeżymi owocami i listkami mięty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje