Reklama

Reklama

Czekoladowe na maślance

Mleko zagotuj. Wrzuć połamaną czekoladę. Dodaj masło i maślankę.

Składniki na 12 sztuk:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml mleka
  • 125 ml maślanki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 op. błyskawicznego kremu karpatkowego

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mleko zagotuj. Wrzuć połamaną czekoladę. Dodaj masło i maślankę. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Wystudź. Mąkę przesiej do miseczki. Dosyp kakao, proszek, sodę i cukier. Sypkie składniki wymieszaj. Wlej zimne mleko z czekoladą, masłem i maślanką. Wbij jajka. Ciasto wymieszaj drewnianą łyżką (nie używaj miksera!).

2. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Napełnij ciastem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. Wystudź. Krem karpatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy cukierniczej. Na każdą babeczkę wyciśnij rozetkę kremu. Ciastka udekoruj.

Smak muffinek wzbogacą orzechy lub rodzynki.
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje