Reklama

Reklama

Deser jogurtowy z kiwi

Kiwi obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do malaksera.

Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 4-5 owoców kiwi
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 15 dag białej czekolady
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • 25 dag śmietany kremówki
  • skórka cytrynowa otarta z 1/4 cytryny
  • świeże truskawki oraz mięta lub melisa cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Kiwi obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do malaksera. Dodaj cukier waniliowy i cukier puder, zmiksuj na gładko (ew. dodatkowo przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz, by mus owocowy był aksamitnie gładki).

2. Czekoladę połam na kawałeczki, stop w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia. Jogurt wymieszaj ze skórką cytrynową. Śmietanę ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z czekoladą i masą jogurtową, delikatnie mieszając

3. Do wysokich szklaneczek nałóż na przemian warstwy kremu jogurtowego oraz musu z kiwi. Do każdej porcji deseru włóż po kilka świeżych truskawek (ew. cząstki brzoskwini, pomarańczy albo kawałki arbuza). Szklaneczki z deserem wstaw na 2 godziny do lodówki.

4. Gotowy deser udekoruj listkami mięty. Serwuj z ciastkami biszkoptowymi albo herbatnikami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje