Reklama

Reklama

Fondue czekoladowe

Umyj truskawki i osusz je na ręczniku papierowym. Nie usuwaj szypułek.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 2 łyżki likieru orzechowego (może być nalewka orzechowa)
  • 250 g dużych, dojrzałych truskawek

Sposób przygotowania:


1. Umyj truskawki i osusz je na ręczniku papierowym. Nie usuwaj szypułek.

2. Czekoladę i kremówkę przełóż do żaroodpornego naczynia (najlepiej do miseczki od fondue). Zagotuj wodę w szerokim rondlu, zmniejsz ogień. Włóż do wrzątku naczynie z czekoladą i śmietaną (najlepiej, aby woda sięgała nie wyżej niż do wysokości 2/3 naczynia).

Reklama

3. Podgrzewaj, mieszając, aby czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietaną. Dodaj likier orzechowy.

4. Zapal tea-light w podgrzewaczu od fondue. Naczynie z rozpuszczoną czekoladą przestaw ostrożnie (w rękawicach) na podgrzewacz.

5. Nadziewaj truskawki na szpadki od fondue i maczaj je w czekoladzie. Czekoladę od czasu do czasu mieszaj, aby dłużej pozostała gorąca.

Czas przygotowania: 5 min.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje