Reklama

Reklama

Kawowy murzynek

W garnku roztop masło, wsyp cukier, kakao, wlej kawę, wymieszaj i odstaw masę do przestudzenia.

Składniki na 16 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 7 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 130 ml śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania: 


1. Kawę rozpuść w 1/2 szklanki wody. W garnku roztop masło, wsyp cukier, kakao, wlej kawę, wymieszaj i odstaw masę do przestudzenia. Wbij żółtka, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Piecz przez 45 minut w temp.180°C.

2. W garnku zagotuj śmietanę, wsyp kawę, dodaj czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Zestaw z ognia, przestudź, polej wystudzone ciasto.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje