Lody sernikowo-czekoladowe

Domowe lody smakują najlepiej! Zwłaszcza w upalne, letnie dni! Wystarczy odrobina inwencji i wybór ulubionej kompozycji smakowej by przygotować smaczny deser lodowy. Samodzielnie możemy stworzyć mnóstwo przedziwnych smaków, zwłaszcza w sezonie, który daje nam ogromne możliwości i kipi bogactwem różnorodnych, świeżych owoców i warzyw.

Lody sernikowo - czekoladowe
Lody sernikowo - czekoladowemateriały prasowemateriały prasowe

Sorbety malinowe, mango, kiwi a nawet wytrawne możemy spotkać w najbardziej popularnych lodziarniach w mieście, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykonać je w domu. Ostatnio bardzo modne lody vege czy hit nowojorskich lodziarni - czarne lody, przygotowane na bazie popiołu kokosowego, wiórków i mleczka kokosowego.

Nie należy ich się bać, podobno są bardzo zdrowe i posiadają właściwości oczyszczające i detoksykujące. Marka Mój Ulubiony, specjalnie na lato przygotowała przepis na lody sernikowo-czekoladowe z wykorzystaniem śmietanki i twarożku. W łatwy i szybki sposób przygotujecie taki deser na wakacyjna imprezę - wystarczy zrobić to dzień wcześniej. Smacznego czekoladowego szaleństwa!

Składniki: 

  • 500 g śmietanki 30%
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego np. Mój Ulubiony
  • 50 g ciastek czekoladowych

Sposób przygotowania:


Śmietankę podgrzać z czekoladą i cukrem, do rozpuszczenia, ostudzić. Zmiksować z serkiem, przelać do pojemnika, przykryć folią i mrozić ok 4 godzin. Następnie ponownie zmiksować, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i ponownie przełożyć do pojemnika, mrozić 8 godzin. Podawać z sosem czekoladowym lub wiórkami czekoladowymi.

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas