Reklama

Reklama

Owocowy placek z kruszonką

W dużej misce wymieszaj mikserem masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, esencję waniliową i cynamon.

Reklama

Składniki na 10 porcji:

  • 150 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 125 g malin mrożonych
  • 8 połówek brzoskwiń z puszki, pokrojonych

Kruszonka:

  • 100 g schłodzonego masła
  • po 1/2 szklanki brązowego cukru i mąki pszennej
  • po 1/2 szklanki wiórków kokosowych oraz płatków owsianych

Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę (najlepiej o boku dł. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

2. W dużej misce wymieszaj mikserem masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, esencję waniliową i cynamon. Na koniec dodaj rozmrożone maliny oraz brzoskwinie i wymieszaj łyżką.

3. Wyłóż ciasto z owocami do formy, wyrównaj powierzchnię.

4. Do mniejszej miski przełóż składniki kruszonki. Wymieszaj je i rozetrzyj palcami, tak aby powstały kluseczki. Posyp nimi ciasto po wierzchu.

5. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz 45-50 minut (patyczek wsunięty w ciasto powinien być suchy). Ostudź w formie. Przed podaniem pokrój na czworokątne kawałki. Jeśli ciasto zostanie na drugi dzień, przełóż je do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje