Reklama

Reklama

Placek migdałowy

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia.

Składniki na 8 porcji:

  • 1 kg malin
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag masła
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 op. budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dag cukru
  • trochę cukru pudru do posypania upieczonego placka

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na kawałki, cukier puder i cukier waniliowy. Wbij jajka i wlej kwaśną śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki.

2. Maliny opłucz na sitku, osącz. Odłóż ok. 20 dag owoców, resztę wsyp do garnka. Podlej je wodą. Dosyp cukier, gotuj ok. 5 minut. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/3 szklanki wody. Wlej do owoców w garnku. Masę gotuj dalej, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.

3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 placki. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na środku każdego rozsmaruj masę malinową. Brzegi zawiń do środka. Placki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40 minut. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp odłożonymi wcześniej malinami i oprósz cukrem pudrem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje