Puszyste ucierane

Pachnące, budzące tak miłe wspomnienia z dzieciństwa...Zapraszamy na kawałeczek pysznego ciasta pieczonego według tradycyjnej receptury.

Składniki na ok. 10-12 porcji:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • 500 g rabarbaru plus łyżeczka cukru waniliowego i łyżeczka cukru kryształu
  • masło i bułka do wysypania formy

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Rabarbar umyj i pokrój na 3-4 cm kawałki. Zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości. Dodaj po 1 jajku (w temp. pokojowej) i cały czas ucieraj. Mąkę przesiej, porcjami dodaj do masy, ucierając na gładko.

2. Formę natłuść i wysyp bułką. Wylej ciasto i rozłóż równomiernie rabarbar. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz ok. 45 min (aż wbijana w nie wykałaczka lub inny patyczek będzie suchy).

Czas przygotowania: ok. 45 minut przygotowanie, 45 minut pieczenie


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje