Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane migdały.

Składniki:

  • serek Mascarpone "Piątnica" 500g
  • śmietana 36% 400g
  • masło 90g
  • borówki amerykańskie 250g 
  • maliny 250g
  • ciasteczka owsiane 200g
  • galaretka malinowa 1 opakowanie
  • gorąca woda 400ml
  • migdały 100g
  • żelatyna 15g
  • woda 60ml
  • cukier 150g

Reklama

Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce - borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.
W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin - aż do zastygnięcia.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje