Reklama

Reklama

Sernik pistacjowy

Pistacje wsyp do miski i miksuj blenderem do momentu, aż zaczną zbijać się w mokre grudki.

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 40 dag serka mascarpone
  • 40 dag serka śmietankowego lub dwukrotnie zmielonego tłustego twarogu
  • 400 ml mleka słodzonego skondensowanego
  • 2-3 łyżki mleka 3,2%
  • 20 dag obranych, niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 aromat waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny

Składniki - dekoracja

  • 15 dag malin
  • listki mięty lub melisy

Sposób przygotowania:

1. Pistacje wsyp do miski i miksuj blenderem do momentu, aż zaczną zbijać się w mokre grudki. Wlej mleko skondensowane i znów krótko zmiksuj. Domieszaj serek mascarpone, serek śmietankowy i aromat. Śmietanę kremówkę schłodź, ubij i połącz z masą.

2. Mleko mocno podgrzej, wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści, przestudź. Wlej wąskim strumieniem do masy serowej i wymieszaj. Maliny opłucz, osusz.

3. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wlej masę. Łyżeczką uformuj niewielkie wgłębienia. Włóż w nie maliny. Sernik wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj udekorowany listkami mięty.

Reklama

Jeszcze lepsze: Część pistacji można zastąpić chałwą albo mielonymi migdałami bez skórki.

Czas przygotowania: 70 minut

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy