Reklama

Reklama

Sernik z jeżynami

Ciastka drobniutko pokrusz. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

Spód:

  • 25 dag czekoladowych herbatników
  • 10 dag masła

Masa:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 80 dag mielonego twarogu
  • 15 dag cukru
  • 1 op. budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 30 dag jeżyn
  • 100 ml oleju

Polewa:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki zapachu kawowego lub rumowego

Sposób przygotowania:


1. Spód: ciastka drobniutko pokrusz. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

2. Masa: czekoladę stop, dobrze wystudź. Twaróg utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym, kakao oraz jajkami. Masę serową wymieszaj z olejem oraz stopioną czekoladą. Jeżyny przebierz, trochę odłóż do dekoracji, resztę rozsyp na spodzie z ciastek. Przykryj masą z sera. Wierzch wygładź. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160ºC. Piecz przez godzinę. Gotowe ciasto wystudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami

3. Polewa: czekoladę połam na kawałki. Stop ją razem ze śmietaną - najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Wymieszaj z rumem. Wylej na wierzch gotowego sernika. Ciasto udekoruj odłożonymi jeżynami, ew. migdałami w czekoladzie wiórkami czekolady i listkami mięty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje