Sernik z kruszonką

Morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek.

Składniki na 24 porcje:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szkl. cukru
  • 35 dag masła
  • 10 dag mielonych migdałów
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • trochę masła i mąki do przygotowania blachy

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek. Z mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 20 dag masła, 5 żółtek oraz mielonych migdałów zagnieć ciasto. Rozdziel je na dwie części. Z jednej uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Drugą cienko rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.

2. Pozostałe masło stop. Twaróg utrzyj ze szklanką cukru i stopionym masłem. Domieszaj 2 jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz kaszkę. Masę serową rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta. Rozłóż cząstki moreli. Pozostałe białka ubij. Kiedy piana będzie sztywna, domieszaj resztę cukru oraz mąkę ziemniaczaną.

3. Bezę równomiernie rozsmaruj na owocach. Wyjmij zamrożone ciasto. Grubo zetrzyj je wprost na wierzch sernika. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje