Tarta z masą malinową

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

Spód:

  • 35 dag mąki
  • 15 dag zimnego masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • mąka do stolnicy

Masa:

  • 60 dag malin
  • 5 dag cukru
  • 1 op. budyniu malinowego
  • 250 ml soku z malin albo owoców leśnych
  • 5-7 dag drobno posiekanych migdałów

 Krem:

  • 20 dag kremu czekoladowego typu nutella
  • 50 ml nalewki z malin

Sposób przygotowania:

1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Potem ciasto cienko rozwałkuj na 2 placki. Wylep nimi 2 foremki do tarty wyłożone pergaminem. Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 30 minut. Wystudź.

2. Masa: maliny opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji resztę zmiksuj z cukrem. Wymieszaj z 200 ml soku. Zagotuj. Proszek budyniowy połącz z pozostałym sokiem. Wlej do owoców. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dołóż do niej migdały. Przestudź i rozsmaruj na kruchych spodach.

3. Krem: krem czekoladowy lekko podgrzej, połącz z nalewką malinową. Rozsmaruj na masie owocowej. Tarty udekoruj odłożonymi malinami i ew. listkami melisy cytrynowej.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje