Reklama

Reklama

Tort truskawkowy

Truskawki to bogactwo witamin! Wiosną i latem dostęp do nich jest nieograniczony, dlatego nie może ich zabraknąć na stole. Tort truskawkowy z masą mascarpone to propozycja na popołudniowy, lekki deser.

Składniki:

  • 1 opakowanie spodów tortowych (np. Dan Cake)
  • ok. 1 kg truskawek
  • 500 ml zimnej śmietany 36%
  • 2 op. serka mascarpone 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 opakowanie galaretki (np. cytrynowej)

Reklama

Nasączenie biszkoptu:

  • 1 szkl. truskawek 
  • 1,5 szkl. wody 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Nasączenie biszkoptu: z podany składników ugotować kompot. Truskawki oczyścić, zalać wodą, połączyć z cukrem. Delikatnie mieszać do momentu zagotowania. Kompot wystudzić i odcedzić.

2. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder.  Masę połączyć z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszać. Truskawki oczyścić i przekroić na połówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

3. Blat biszkoptu nasączyć kompotem truskawkowym. Wyłożyć masę mascarpone i pokrojone owoce. Powtórzyć czynność na kilku warstwach. Tort posmarować cienką warstwą kremu, udekorować truskawkami i zalać półpłynną galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje