Reklama

Reklama

Wykwintna tarta z malinami

Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka.

Spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 150 g masła

Reklama

Krem:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 60 proc.
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kieliszek whisky
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:


Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (funkcja grzania góra- -dół). Wyłóż formę ciastem, przykrywając je papierem do pieczenia obciążonym ziarkami fasoli. Piecz 10 minut, zdejmij obciążenie i piecz w temperaturze 180 stopni C 15-20 min. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: czekoladę połam na drobne kawałki. Śmietankę zagotuj z cukrem, wej ją do posiekanej czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Wlej whisky i wymieszaj. Wystudzony krem wylej na podpieczony spód i wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj tartę malinami.

Czas przygotowania: 35 minut + czas odstawienia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje