Reklama

Kuchnia

  • Kuchnia

    Kaczka w sosie borówkowym

    80 dag piersi kaczki; 2 łyżki borówek ze słoika; 4 czerwone jabłka; 8 szalotek lub małych cebulek; 1,5 szklanki rosołu instant; 4 łyżki kwaśnej śmietany; 3...

  • Kuchnia

    Ciasto ryżowo-jabłkowe

    3/4 szklanki mąki; 1 jajko; 7,5 dag startych migdałów; 1/3 kostki masła; 1/2 szklanki cukru pudru; sól; 1 i 1/2 szklanki mleka; 1/4 szklanki ryżu; 1 i 1/2...

  • Reklama

    Reklama

  • Kuchnia

    Zupa grzybowa

    50 g suszonych grzybów, duża porcja włoszczyzny, kilka ziarenek pieprzu, sól.

  • Kuchnia

    Sałatka zawijana z kiwi

    4 plastry gotowanej szynki; 12 sztuk kiwi; 1 szklanka madery; 1 cebula; 2,5 łyżki masła; 2 łyżki mąki; 1 szklanka białego wytrawnego wina; szczypta tymianku;...

  • Kuchnia

    Szaszłyki diamentowe

    4 cienkie kiełbaski do pieczenia; 1 mały świeży ananas; 8 czerwonych pomidorków cherry; 8 plastrów wędzonego boczku; 1 papryka czerwona i 1 zielona lub...

  • Kuchnia

    Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

    Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki...

  • Kuchnia

    Żur wigilijny

    Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka...

  • Kuchnia

    Rolada z indyka ze śliwkami

    100g suszonych śliwek bez pestek, posiekany świeży majeranek, 100 g płatków migdałowych, szczypta cynamonu, 750 g filetów z indyka, sól, pieprz, dwie cebule,...

  • Kuchnia

    Karp au gratin, czyli z bułką tartą

    1 kg filetów z karpia, 2 łyżki masła, pół litra kwaśnej śmietany, 2 liście bobkowe, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

  • Kuchnia

    Karp po polsku

    Jeden karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, jedna marchew, dwie cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren ziela...

  • Kuchnia

    Zapiekane prosciutto

    We włoskim stylu.

  • Kuchnia

    Omlet z warzywami

    8 jajek; 2 czerwone i 2 żółte papryki; 4 cebule dymki; 1 pęczek szczypiorku; 4 pory; 8 łyżek mleka; 2 łyżki masła - 4 dag; sól, pieprz.

  • Kuchnia

    Łazanki z kapustą i grzybami

    Ciasto: szklanka mąki; jajko; sól. Farsz: 40 dag kapusty kiszonej; 5 dag grzybów suszonych; cebula; sól; pieprz; 2 łyżki masła.

  • Kuchnia

    Zupa serowa

    10 dkg sera edamskiego, 0,5 litra mleka, 0,5 litra wody, 5 dkg cebuli, 100 ml śmietany, 3 dkg masła lub margaryny, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz, kminek. Czas...

  • Kuchnia

    Zupa grzybowa

    20 dkg świeżych grzybów (np. podgrzybek, borowik), 5 dkg cebuli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, natka pietruszki, litr rosołu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz,...

  • Kuchnia

    Kapuśniak

    30 dkg kwaszonej kapusty, 3 łyżki oleju, 10 dkg cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 serdelki, 10 dkg wędzonego surowego baleronu lub wędzonego boczku, burak, 200 ml...