Kuchnia
-
Kuchnia
Kaczka w sosie borówkowym
80 dag piersi kaczki; 2 łyżki borówek ze słoika; 4 czerwone jabłka; 8 szalotek lub małych cebulek; 1,5 szklanki rosołu instant; 4 łyżki kwaśnej śmietany; 3...
-
Kuchnia
Ciasto ryżowo-jabłkowe
3/4 szklanki mąki; 1 jajko; 7,5 dag startych migdałów; 1/3 kostki masła; 1/2 szklanki cukru pudru; sól; 1 i 1/2 szklanki mleka; 1/4 szklanki ryżu; 1 i 1/2...
-
Kuchnia
Sałatka zawijana z kiwi
4 plastry gotowanej szynki; 12 sztuk kiwi; 1 szklanka madery; 1 cebula; 2,5 łyżki masła; 2 łyżki mąki; 1 szklanka białego wytrawnego wina; szczypta tymianku;...
-
Kuchnia
Szaszłyki diamentowe
4 cienkie kiełbaski do pieczenia; 1 mały świeży ananas; 8 czerwonych pomidorków cherry; 8 plastrów wędzonego boczku; 1 papryka czerwona i 1 zielona lub...
-
Kuchnia
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki...
-
Kuchnia
Żur wigilijny
Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka...
-
Kuchnia
Rolada z indyka ze śliwkami
100g suszonych śliwek bez pestek, posiekany świeży majeranek, 100 g płatków migdałowych, szczypta cynamonu, 750 g filetów z indyka, sól, pieprz, dwie cebule,...
-
Kuchnia
Karp au gratin, czyli z bułką tartą
1 kg filetów z karpia, 2 łyżki masła, pół litra kwaśnej śmietany, 2 liście bobkowe, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.
-
Kuchnia
Karp po polsku
Jeden karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, jedna marchew, dwie cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren ziela...
-
Kuchnia
Omlet z warzywami
8 jajek; 2 czerwone i 2 żółte papryki; 4 cebule dymki; 1 pęczek szczypiorku; 4 pory; 8 łyżek mleka; 2 łyżki masła - 4 dag; sól, pieprz.
-
Kuchnia
Łazanki z kapustą i grzybami
Ciasto: szklanka mąki; jajko; sól. Farsz: 40 dag kapusty kiszonej; 5 dag grzybów suszonych; cebula; sól; pieprz; 2 łyżki masła.
-
Kuchnia
Zupa serowa
10 dkg sera edamskiego, 0,5 litra mleka, 0,5 litra wody, 5 dkg cebuli, 100 ml śmietany, 3 dkg masła lub margaryny, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz, kminek. Czas...
-
Kuchnia
Zupa grzybowa
20 dkg świeżych grzybów (np. podgrzybek, borowik), 5 dkg cebuli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, natka pietruszki, litr rosołu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz,...
-