Kuchnia
-
Kuchnia
Śledź w oleju
Składniki: 20 dag filetów śledziowych, duża cebula, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), olej słonecznikowy.
-
Kuchnia
Szczupak faszerowany
Składniki: kilogramowy szczupak, 3 bułki, 3 cebule, 3 jajka, zielona pietruszka, liście laurowe, sól, pieprz, masło, mleko.
-
Kuchnia
Pstrąg smażony z migdałami
Składniki: 4 pstrągi, 10 dag sparzonych i obranych ze skórki migdałów, pół kostki masła, olej, 2 cytryny, pół litra soku jabłkowego, 1 łyżka mąki...
-
Kuchnia
Mój ulubiony de Volaille - Maciej Kuroń
800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę); 1 jajko; 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół - majeranek, oregano, tymianek; ćwierć łyżeczki mieszanki tychże ziół...
-
Kuchnia
Zrazy z kaszą gryczaną - Maciej Kuroń
1 kg wołowiny - tzw. zrazówki; 500 g kaszy gryczanej; 1 kg świeżych grzybów lub 100 g grzybów suszonych; 200 g boczku wędzonego; 200 g ogórków kiszonych; 3...
-
Kuchnia
Pieczeń rzymska - Maciej Kuroń
1,5 kg mielonego mięsa (najlepiej po równo: wieprzowiny, wołowiny i cielęciny); 250 ml wywaru cielęcego (może być z kostki); 10 jajek; 4 ząbki czosnku; 2...
-
Kuchnia
Kergulena gotowana w warzywach i moczka
Składniki do potrawy z ryby: 60 dag kerguleny, 20 dag cebuli, włoszczyzna (po 10 dag marchwi,pietruszki, selera i pora), 2 szklanki, mleka, 4 łyżki siekanej...
-
Kuchnia
Ragout wieprzowe z ziołami prowansalskimi i pieczarkami - Robert Sowa
Słynne francuskie danie.
-
Kuchnia
Marynowany indyk w lubczyku z gruszkami
Składniki:60 dag piersi z indyka pokrojonych w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag młodej marchewki, 20 dag obranych i pokrojonych w cząstki...
-
Kuchnia
Ragout wołowe z pieczarkami
Składniki: 80 dag szpondra wołowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag wędzonej ogonówki pokrojonej w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek...
-
Kuchnia
Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie
Składniki: 4 udka z kurczaka, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag świeżych liści szpinaku, 3 ząbki wyciśniętego czosnku, 5 dag sera Gorgonzola, 50 ml oleju...
-